Volledig scherm
© Pro Shots
2
EINDE
1
  • Thierry Ambrose 23'
  • Umar Sadiq 49'
  • Jens Toornstra 17'

NAC wint tweemaal in een seizoen van landskampioen Feyenoord

De aanhang van NAC had de moeder van arbiter Bas Nijhuis al ruimschoots beledigd. En ze hadden hem de Tukker ook al liefdevol toegezongen. Maar kort na rust hadden de bezoekers van het avondje NAC de eigenzinnige scheidsrechter wel even willen knuffelen. 

Nabeschouwing

Volledig scherm
© Pro Shots

Door Mikos Gouka

Een botsing tussen Sadiq Umar en keeper Brad Jones leverde opvallend genoeg een strafschop op voor de thuisploeg. Umar was in eerste instantie de speler die te fel het duel aanging met de Australiër. Dat moment liet Nijhuis voorbijgaan, zoals hij in Breda wel vaker zijn huisstijl toepaste. Maar Jones duwde, nadat de bal al weg was, de boomlange spits nog van zich af. Nijhuis overlegde even met zijn assistent, wees vervolgens naar de stip en gaf Jones een gele kaart.

Umar benutte het buitenkansje vanaf elf meter. Het bracht NAC zomaar op 2-1. Op de tribune danste trainer Stijn Vreven van geluk. Op de tribune ja, want de emotionele Belg was al rap na de start weggestuurd door Nijhuis. Vreven was woest dat een botsing tussen Umar en Jones in de openingsfase geen penalty opleverde. Nijhuis waarschuwde de trainer niet, maar stuurde de oefenmeester van NAC meteen naar de tribune.

Volledig scherm
Ambrose (uiterst rechts) wacht op zijn kans om de 1-1 te maken. © Pro Shots

Het avondje NAC leverde vanaf dat moment volop vuurwerk op. Jens Toornstra maakte eindelijk zijn eerste treffer buiten de Kuip: 0-1. Thierry Ambrose zorgde snel voor 1-1, nadat de opvallende Umar het halve veld was overgestoken met wanhopige Feyenoorders in de achtervolging. Umar had eigenlijk op de bank moeten zitten, maar Mitchell Te Vrede haakte tijdens de warming-up geblesseerd af.

Na de 2-1 van Umar zette Feyenoord uiteraard voluit aan. Jean-Paul Boëtius miste een mooie kopkans. Giovanni van Bronckhorst bracht Robin van Persie voor verdediger Eric Botteghin. Echt alles of niets was het toen overigens nog niet, want Renato Tapia wisselde zijn plek op het middenveld in voor een stek in de defensie.

NAC, furieus aangemoedigd door de trouwe aanhang, kreeg het zwaar.  Maar de Brabanders bleven overeind. Feyenoord voor de tweede keer in een seizoen op een nederlaag trakterend. En dat als promovendus. Een unicum, want nog nooit wist een promovendus twee keer in één seizoen te winnen van de kampioen.

Voor de Rotterdammers was het alweer verliespartij nummer acht van het seizoen. En de dag dat koploper PSV definitief niet meer te achterhalen is.

Volledig scherm
© Pro Shots

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Na een scrimmage kan Bertrams de bal eenvoudig vangen. De blessuretijd gaat in: drie minuten.

Feyenoord blijft haast maken, maar de blessuretijd komt eraan. Gaat er nog wat gebeuren of pakt NAC de punten? Een overwinning zou voor NAC een stijging betekenen op de ranglijst: van plek vijftien naar plek veertien.

Bij een nederlaag is de landstitel definitief weg voor Feyenoord en kan koploper PSV niet meer achterhaald worden. De tijd dringt voor de bezoekers, maar NAC heeft de boel onder controle.

Jean-Paul Boëtius wordt vervangen door Bilal Basacikoglu

Kevin Diks wordt vervangen door Dylan Vente

Umar Sadiq wordt vervangen door Bodi Brusselers

Feyenoord heeft nog tien minuten de tijd om de achterstand om te buigen in minimaal een gelijkspel. Ondertussen gaat een vrije trap van Tonny Vilhena in de muur.

Het lijkt er steeds meer op dat Feyenoord ook de tweede wedstrijd van dit seizoen tegen NAC (eerdere wedstrijd 0-2 in De Kuip) gaat verliezen. Het gebeurde nog nooit dat een promovendus twee keer in één seizoen won van de kampioen.

NAC laat de bal aan Feyenoord en wacht af. De kampioen kan maar niet door de defensie van de ploeg van Vreven komen.

Eric Botteghin wordt vervangen door Robin van Persie. Kan hij Feyenoord nog een punt óf meer bezorgen vanavond?

Paolo Fernandes wordt vervangen door Giovanni Korte

Steven Berghuis draait de bal perfect de zestien in, maar de kopbal van Boëtius is matig, waardoor de kans om zeep is geholpen. Dit was de grootste kans van de tweede helft voor de bezoekers.

Thomas Agyepong wordt vervangen door Gianluca Nijholt

Daar is Umar weer! De plaaggeest van Feyenoord kan binnen schieten na een voorzet van Angelino, maar van dichtbij schiet Umar naast.

Gele kaart Arno Verschueren

Een uur gespeeld in Breda, wat betekent dat er nog dertig minuten op de klok staat. Feyenoord heeft de bal, maar NAC kan voorlopig zonder problemen tegenhouden.

NAC komt na de 2-1 niet meer van eigen helft af. Feyenoord is met man en macht op jacht naar de gelijkmaker.

Weer een kansje voor Feyenoord. Diks kopt, maar Bertrams staat in de weg.

Tapia kan koppen van dichtbij na een voorzet vanaf links, maar de bal heeft geen richting en gaat over.

GOAL! 2-1 NAC BREDA! Umar Sadiq benut strafschop. Umar maakt geen fout en zet NAC op voorsprong tegen de landskampioen.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
3
2
Rode kaarten
0
0
Balbezit
32%
68%
Strafschoppen
1
0
Hoekschoppen
1
11
Vrije trappen
12
14
Overtredingen
12
13
Buitenspel
2
0
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
3
6
Gered door de doelman
5
1
Schoten naast
4
10
Terug naar boven

Opstelling

4-5-1
4-2-1-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven