Volledig scherm
© anp

NEC degradeert na 20 jaar uit Eredivisie

NEC is gedegradeerd uit de Eredivisie. Nadat Sparta de eerste wedstrijd in de nacompetitie met als inzet promotie of degradatie al tot een goed einde had gebracht (1-0), wonnen de Rotterdammers ook in Nijmegen: 1-3. NEC speelde sinds 1994 onafgebroken op het hoogste niveau. Sparta resteert nu nog één horde (FC Dordrecht) om na drie seizoenen terug te keren in de Eredivisie.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Volledig scherm
© anp

De revival van Sparta in de nacompetitie is opmerkelijk. Na het veroveren van de periodetitel zakte de ploeg heel ver weg op de ranglijst. Het duel in het bomvolle en aanvankelijk sfeervolle stadion De Goffert begon spectaculair. Nadat Mimoun Mahi al dicht bij een Rotterdams doelpunt was en Sören Rieks aan de andere kant in kansrijke positie miste, opende Roald van Hout namens Sparta de score met een knappe actie.

Het was het begin van een boeiend half uur tussen de nummer 17 van de eredivisie en de nummer 16 van de eerste divisie. Met veel energie zocht NEC de aanval. Sparta moest steeds verder naar achteren en kwam sporadisch aan tegenstoten toe. De ploeg van trainer Gert Kruys ontsnapte aan de gelijkmaker toen Rieks buiten bereik van doelman Khalid Sinouh de paal trof.

Tegen de verhouding in kwam Sparta uit het niets op 0-2. Bij een counter kwam de bal plotseling, na een aarzeling van doelman Johnsson, voor de voeten van Mahi, die van dicht bij binnen schoot. Kort voor de rust toonden de Rotterdamse ploeg zich opnieuw dodelijk effectief bij de tegenaanvallen. Steef Nieuwendaal haalde van buiten het strafschopgebied genadeloos uit.

De tweede helft was uiteraard minder boeiend. Als een aangeslagen bokser maakte NEC de voorlopig laatste minuten in de eredivisie vol. Daar veranderde het tegendoelpunt van aanvoerder Ryan Koolwijk niets aan. Sparta, met de gedreven Nourdin Boukhari als vormgever, had er nog wel zin in maar meer treffers bleven uit. Het Nijmeegse publiek, waarvan enkele honderden supporters in de rust al diep bedroefd naar huis waren gegaan, zag het gelaten aan. Zij eisten woedend het ontslag van technisch directeur Edo Ophof.

Volledig scherm
© anp