Volledig scherm
PREMIUM
Willem van Hanegem. © AD

NEC haalde uitvinder binnen, Hofland hield het simpel

ColumnColumnist Willem van Hanegem was zaterdag onder de indruk van Fortuna Sittard, dat voor het eerst sinds 2002 weer terugkeert in de eredivisie. En in het bijzonder van de 18-jarige aanvoerder Perr Schuurs.

Quote

Pepijn Lijnders deed aanvanke­lijk of wij in Nederland honderd jaar achter lopen bij de rest.

FC Twente is officieel gedegradeerd. Een verrassing is dat natuurlijk allang niet meer. Ik denk niet dat Twente nou zoveel minder is dan Sparta of Roda JC. Maar als je 19, 20 duels achter elkaar niet wint, dan doet dat wel wat met spelers. Persoonlijk vind ik het wel jammer. Het is toch een prachtige club, met zo'n groot stadion. Het is gewoon doodzonde voor de eredivisie.

We krijgen Fortuna ervoor terug. Het is heel lang geleden dat ik een hele wedstrijd van Fortuna Sittard heb zitten kijken op een zaterdagavond. Maar ik heb me niet verveeld bij de kampioenswedstrijd tegen Jong PSV. Ik gun Fortuna de promotie van harte. Na afloop zag ik ook nog eens een 18-jarige aanvoerder verstandige teksten uitspreken. Perr Schuurs deed dat prima, hij deed mij denken aan zijn toekomstig ploeggenoot Matthijs de Ligt bij Ajax. Schuurs vergat zelfs niet de weggestuurde trainer Sunday Oliseh even te noemen. Beide kampioenskandidaten Fortuna Sittard en NEC wisselden dit seizoen van trainer. Bij Fortuna Sittard zag ik Kevin Hofland het simpel houden, bij NEC haalden ze met Pepijn Lijnders een soort uitvinder binnen.