Volledig scherm
© pro shots

NEC is bijna terug in Eredivisie, maar moet nog bezuinigen

Alles wijst erop dat NEC na één seizoen in de Jupiler League direct terugkeert in de Eredivisie. Met een gat van twaalf punten lijkt de titel de Nijmegenaren niet meer te kunnen ontgaan. Trainer Ruud Brood houdt toch een slag om de arm. ,,Er zijn gekkere dingen gebeurd."

Volledig scherm
Rens van Eijden. © pro shots

,,Hier hadden we alleen van kunnen dromen,'' realiseert aanvoerder Rens van Eijden (26) zich. ,,Natuurlijk was het doel aan het begin van het seizoen om direct te promoveren, maar dat is hartstikke moeilijk. Theoretisch kan het nog misgaan, maar daar ga ik niet vanuit. Als we de overtuiging in ons spel blijven houden, staat niets een titel in de weg."

Bloedkuul
De statistieken van NEC zijn indrukwekkend. De Nijmegenaren hebben de meeste doelpunten vóór (64) en de minste treffers tegen (21). Bovendien doet De Goffert zijn bijnaam 'de Bloedkuul' weer eer aan. Alle twaalf thuisduels eindigden in een zege.

Volledig scherm
Ruud Brood. © pro shots
Volledig scherm
© pro shots

Toch is Brood bijzonder voorzichtig in zijn uitlatingen. De oefenmeester wil het nog niet hebben over een kampioenschap. ,,Er zijn gekkere dingen gebeurd. Ik stond een aantal seizoenen geleden met RKC dertien punten achter op FC Zwolle (het huidige PEC Zwolle red.) maar wij werden wél kampioen."

Goede visie
Over hoe zijn ploeg het in de eredivisie zou doen, wil de 58-jarige trainer het niet hebben. ,,Ik kan NEC niet vergelijken met een eredivisieploeg. Wel weet ik uit ervaring dat de verschillen in het rechterrijtje altijd erg klein zijn. Dan komt het aan op een goede visie. Ik denk dat wij die hebben."

Die visie is na de degradatie noodgedwongen hervormd. Financieel verloopt het namelijk niet zo voorspoedig als op het sportieve vlak. Hoewel NEC ten opzichte van vorig seizoen al vijf miljoen bezuinigde, kampt de club met een tekort van twee miljoen euro op een begroting van acht miljoen.

Als NEC promoveert, verwacht de club aan het einde van volgend seizoen financieel gezond te zijn. Op het moment dat promotie niet wordt gerealiseerd, moet er verder worden bezuinigd. ,,Maar ook in dat geval vergaat de wereld niet," verklaart Brood. ,,We hebben twee scenario's klaarliggen: met en zonder promotie."