Volledig scherm
© anp

Nederland beste ter wereld zonder wereldtitel

Nu de FIFA de nieuwe wereldranglijst naar buiten heeft gebracht, is het officieel: Oranje is het sterkste voetballand van dit moment. Opvallend, aangezien het Nederlands elftal in tegenstelling tot zijn voorgangers nooit wereldkampioen is geweest.

Volledig scherm

Sinds de wereldvoetbalbond FIFA de officiële wereldranglijst voor landen bijhoudt (vanaf 1992), is de eerste plek van de lijst altijd bezet geweest door een (ex-)wereldkampioen. Oranje is na Argentinië, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje de zevende koploper, maar de eerste die nog nooit een wereldtitel won. Wel werd Oranje drie keer tweede (in 1974, 1978 en 2010).

Eerder leidde Spanje eind 2009 de wereldranglijst, weliswaar als regerend Europees kampioen, maar zonder wereldtitel. Dat maakte de Spaanse ploeg echter goed op het WK 2010, waar het ten koste van Nederland de wereldtitel pakte.

De elftallen van Engeland en Uruguay beleven een omgekeerde situatie. Ondanks hun wereldtitels (Uruguay in 1930 en 1950 en Engeland in 1966) zijn beiden nooit de lijstaanvoerder geweest.

Nu Oranje de beste landenploeg van de wereld is, is de wedstrijd tegen San Marino volgende week vrijdag erg bijzonder. Dan ontmoeten namelijk de nummer 1 en de nummer laatst van de FIFA-ranglijst elkaar.

  1. Moniz keihard: ‘We hebben ons schandalig gepresenteerd’
    Degradatie Excelsior

    Moniz keihard: ‘We hebben ons schandalig gepresen­teerd’

    Interim-coach Ricardo Moniz trok zich de degradatie van Excelsior behoorlijk aan. De Rotterdammer trad begin april aan als opvolger van de opgestapte Adrie Poldervaart. Moniz ging vol energie van start op Woudestein, maar kwam bedrogen uit. De ontoereikende remise op eigen veld in de return van de play-offs tegen tien man van RKC Waalwijk (1-1) betekende het einde van Excelsior in de eredivisie en waarschijnlijk ook van het dienstverband van Moniz bij de Rotterdamse club.