Volledig scherm
© ANP

Nederland draagt bij aan herstel fontein Rome

Het Nederlandse kabinet en de gemeente Rotterdam zijn bereid om financieel bij te dragen aan het herstel van de Barcaccia-fontein, die afgelopen donderdag werd beschadigd door Feyenoord-supporters. De schade wordt door taxateurs geschat op 10 à 20.000 euro. Het is de bedoeling dat de Nederlandse overheidsbijdrage later wordt verhaald op de daders.

Poll

Nederland schiet herstel fontein Rome voor, die door Feyenoord-supporters werd beschadigd

  • Terecht (39%)
  • Onterecht (61%)
5033 stemmen

,,We zijn geraakt door de vele particuliere initiatieven van Nederlanders die hun afschuw willen uiten over de vernielingen in Rome voorafgaand aan de wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma,'' stellen de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Opstelten (Veiligheid en Justitie) en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam in een gemeenschappelijke verklaring. ,,Dat is Nederland op zijn best.''

Goed overleg
In 'goed overleg' zeggen de gemeente Rotterdam en het kabinet daarom besloten te hebben de particuliere initiatieven te steunen. ,,Nederland staat zij aan zij met de Italianen om Romeins erfgoed, ons werelderfgoed, te beschermen,'' aldus Koenders, Opstelten en Aboutaleb.

De Barcaccia-fontein van vader en zoon Bernini is ruim vierhonderd jaar oud en werd gemaakt in opdracht van paus Urbanus VIII. In september werd het monument aan het Piazza di Spagna opnieuw in gebruik genomen na een grondige restauratie, die zo'n 200.000 euro kostte.