Volledig scherm
Vreugde bij Feyenoord en PSV na de Europese overwinningen van gisteravond. © ANP/BNR Soccrates

Nederland stijgt in coëfficiëntenlijst naar belangrijke elfde plek

Oostenrijk voorbijDe herrijzenis van het Nederlandse voetbal heeft gisteren een nieuw hoofdstuk gekregen. Na opnieuw een succesvolle avond van ‘onze’ clubs in Europees verband, is Oostenrijk gepasseerd op de coëfficiëntenlijst. Nederland staat nu op de belangrijke elfde plek.

Dat is nog geen reden voor een eindeloze polonaise. In theorie kan volgende week alles misgaan en is alleen Ajax de komende maanden in de Europa League te bewonderen. Een allerminst waarschijnlijk scenario, maar het benadrukt dat er nog niets van de daken geschreeuwd kan worden. Bovendien is de coëfficiëntenlijst natuurlijk geen prijs op zich; het is een slechts een middel om een gooi te kunnen doen naar écht Europees zilverwerk. Een belangrijk middel, dat wel.

Even resumerend: de UEFA deelt bij Europese duels punten uit voor overwinningen en gelijke spelen. De coëfficiëntenlijst rangschikt de landen op basis van de vijf recentste seizoenen. Hoe hoger een land op die lijst staat, hoe meer clubs uit dat land worden toegelaten tot de Champions League en Europa League.

Plek elf van importantie

De elfde plek op de coëfficiëntenlijst, de plek waar Nederland na gisteravond staat, is van importantie. Die positie geeft de kampioen van een land namelijk hoogstwaarschijnlijk het recht op deelname aan de groepsfase van de Champions League. Geen voorrondes dus. Alleen als de Champions League-winnaar zich niet op basis van de nationale competitie plaatst voor het miljoenenbal, is dat anders. Maar dat gebeurt eigenlijk nooit. Je mag ervan uitgaan dat plek elf voldoende is.

Als Nederland die positie aan het eind van dit seizoen nog steeds bekleedt, mag de landskampioen van 2021 dus rekenen op directe deelname aan de Champions League-poulefase. Dat is overigens ook al het geval voor de landskampioen van het huidige seizoen, omdat Nederland de afgelopen jaargang eveneens als elfde afsloot. 

Vasthouden is dus het devies, een heel seizoen lang. En dat is nog niet zomaar gedaan. Concurrent Oostenrijk heeft namelijk drie clubs in de Europese groepsfases staan. Nederland heeft er, zoals gezegd, op dit moment nog altijd maar eentje. Maar dat kunnen er volgende week vier worden, en dan zijn zelfs Turkije en Oekraïne wellicht niet veilig voor ons. Wordt dus vervolgd.

Huidige coëfficiëntenranglijst

1. Spanje 86.355
2. Engeland 74.891
3. Duitsland 58.927
4. Italië 58.510
5. Frankrijk 50.248
6. Rusland 42.716
7. Portugal 41.649
8. België 32.600
9. Oekraïne 30.600
10. Turkije 30.400
11. Nederland 28.750
12. Oostenrijk 28.525
13. Tsjechië 25.900
14. Denemarken 25.750
15. Cyprus 25.000

Kostas Mitroglou maakte gisteravond indruk bij zijn debuut als PSV-speler in het duel met Apollon Limassol (3-0). Bekijk hieronder een interview met de Griekse huurling na afloop van de wedstrijd: