Nederland wordt in hoog tempo kunstgrasland
De kunstgrasrevolutie in Nederland heeft zich in een razend tempo voltrokken. Hoe snel, dat blijkt uit de resultaten van het eerste officiële benchmark-onderzoek dat AD Sportwereld donderdag publiceert. Of het nu gaat om de basisschooljeugd onder 11 jaar bij Sparta, pubertalenten onder 13 bij Ajax, de A1 bij PSV of vrijwel alle beloftenteams van clubs uit de Jupiler League: letterlijk door heel het land wordt de profvoetballer van morgen massaal op kunstgras opgeleid.
Delen per e-mail
Nederland wordt een kunstgrasland
Liefst tweederde van alle wedstrijden en trainingen voor jeugdspelers zijn tegenwoordig op die ondergrond. Daarmee sluit de profsector naadloos aan bij de trend die al langer zichtbaar was in het amateurvoetbal. Daar zijn zelfs 3 van elke 4 duels op nepsprieten.
De toon is gezet voor het grote kunstgrascongres dat de KNVB en de clubs donderdag organiseren. In Arnhem komen de technisch directeuren en hoofden jeugdopleiding van de Ere- en Eerste Divisieclubs bijeen. Een gezelschap van meer dan 50 man. Allemaal hebben ze de afgelopen twee maanden meegewerkt aan het onderzoek van sportadviesbureau NMC Bright.
Kunstgrasland
,,Er zijn nu voor het eerst objectieve data beschikbaar en het beeld is overduidelijk: Nederland wordt een kunstgrasland,'' zegt Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord. Van Geel wordt persoonlijk niet vrolijk van die conclusie. Hij trok vorig jaar aan de bel bij de KNVB en drong aan op een onderzoek zoals nu is gedaan.
De topman van Feyenoord vreest dat Nederland verder terrein zal verliezen in Europese wedstrijden als ons land als enige massaal op kunstgras bezig is. Voetbal op kunstgras is een andere sport dan op natuurgras, zo ervaren naast Van Geel ook andere bezorgde critici.
Uitzonderingen
Feyenoord is in het benchmark-onderzoek de grote uitzondering. Samen met Heerenveen en Graafschap zijn de Rotterdammers de enigen die nog voor bijna 100 procent op natuurgras opleiden. ,,Onze bezwaren en zorgen zijn bekend,'' zegt Van Geel.
Die bezwaren leven ook bij andere clubs. Scouts die in landen als Zweden en Denemarken interessante spelers bekijken, zien grote verschillen. Middenvelders en aanvallers worden op kunstgras meer in de voeten aangespeeld en minder in de diepte. Verdedigers leren niet meer hoe je met een tackle een bal verovert. En wie dat wel doet, hoort de scheidsrechter een scherp duel op kunstgras eerder affluiten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Waarom PSV vanavond moet vrezen voor AZ-spits Myron Boadu
Het is voorlopig niet het seizoen van Myron Boadu. Maar de AZ-spits, die morgen zijn 20ste verjaardag viert, heeft iets om vertrouwen uit te putten. Vorig seizoen scoorde hij in alle wedstrijden tegen topclubs. En dus ook in Eindhoven, waar hij vanavond tegen PSV speelt. -
Balk heeft keuze gemaakt en gaat voor FC Utrecht
In Groningen weten ze het zeker: Remco Balk (19) heeft de keuze over zijn toekomst gemaakt. De 19-jarige aanvaller van FC Groningen gaat zijn carrière vervolgen bij FC Utrecht. -
Ron Jans: ‘Denk dat dat Ajax ook respect voor ons heeft gekregen’
FC Twente neemt het donderdag zonder Wout Brama op tegen Ajax. De geroutineerde aanvoerder ontbrak vanwege een spierblessure afgelopen weekeinde al bij de hervatting van de competitie tegen FC Emmen. -
PREMIUM
Kappersbond: ‘Haar voetbalprofs schrijnend en schandalig’
Kijk eens wat vaker in de spiegel van de kapper. Gewoonlijk zou kappersbond ANKO het toejuichen. Nu, in coronatijd, stoort het orgaan zich daarentegen aan profvoetballers die met strak geschoren koppies over de velden struinen. ,,Schrijnend en schandalig is het.”
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Malacia: ‘Door de lessen van mijn vader ben ik nooit de verkeerde kant op gegaan’
Tyrell Malacia stond met Feyenoord pas één keer eerder tegenover Ajax. Zondag volgt zijn tweede Klassieker, weer in de Arena. Een gesprek over tegenstander Antony, de continue belangstelling van fans, boeken en zijn advies voor de jeugd.