Volledig scherm
Het pijnlijke scorebord © ANP Pro Shots

Nederland zakt na rampweek weer op UEFA-ranglijst

Dertiende plaatsNederland is op de coëfficiëntenlijst van de UEFA gezakt van de twaalfde naar de dertiende plaats. Denemarken profiteerde van de tegenvallende prestaties afgelopen week en klom over Nederland heen. 

Ajax verspeelde dinsdagavond op bezoek bij Standard Luik een 0-2 voorsprong. Diep in blessuretijd werd het nog 2-2. Feyenoord en Vitesse wonnen gisteravond helemaal geen punten voor het Nederlands voetbal. De bekerwinnaar uit Rotterdam leverde een wanprestatie bij AS Trenčín, dat in Zilina met liefst 4-0 te sterk was. Vitesse verloor gisteravond in Arnhem met 0-1 van FC Basel door een doelpunt van Ricky van Wolfswinkel in de 93ste minuut.

Het is de Nederlandse clubs veel aan gelegen dit seizoen minimaal als elfde te eindigen op de coëfficiëntenlijst. De nummer één tot en met tien mogen in het seizoen 2020/2021 minimaal één club rechtstreeks afvaardigen naar de Champions League. De nummer elf profiteert ook mee als de winnaar van de Champions League zich via de eigen competitie ook weer plaatst voor de nieuwe editie van dat prestigieuze toernooi.

Nederland heeft op dit moment een geringe achterstand op nummer elf Oostenrijk en nummer twaalf Denemarken. Nummer tien Turkije ligt voorlopig buiten bereik. Nederland moet verder oppassen voor de prestaties van de clubs uit Griekenland, Kroatië, Tsjechië en Zwitserland. 

PSV en Ajax zijn al zeker van een ticket voor de groepsfase van de Europa League en kunnen zich nog plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. AZ is na twee duels al uitgespeeld in Europa en Feyenoord en Vitesse strijden volgende week voor een klein kansje.

Bekijk hier de volledige UEFA-ranglijst. 

Kijk ook de samenvatting van Ajax tegen Standard Luik:

Volledig scherm
AZ, vorig seizoen derde in de Eredivisie, werd in de tweede voorronde van de Europa League uitgeschakeld door Kairat Almaty uit Kazachstan. © Pro Shots

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
EINDE
0-4
FeyenoordFEY
away logo