Volledig scherm
Giels Brouwer van SciSports, met op de achtergrond een shirt van Memphis © SciSports

Nederlands bedrijf adviseerde Memphis in Lyon-transfer

Het Enschedese bedrijf SciSports heeft een belangrijke rol gespeeld bij de transfer van Memphis Depay naar Olympique Lyon. Het databureau maakte een rapport op voor de Oranje-international met geïnteresseerde clubs. 

Op basis daarvan heeft Memphis gekozen voor Lyon, zo geeft het managementbureau van de voetballer aan. Bij Lyon was de kans voor Memphis om te slagen groot. ,,Het management van Memphis vroeg ons te adviseren bij de volgende stap'', vertelt SciSports-oprichter Giels Brouwe. ,,Vervolgens hebben wij een speelstijl-analyse gedaan en naar de concurrentie gekeken bij de verschillende clubs. En dat gecombineerd met de zaken die Memphis zelf belangrijk vond."

Gaaf
De voormalig topschutter van PSV stond afgelopen winter in de belangstelling van Everton, Fenerbahçe en Italiaanse en Spaanse subtoppers. Bij Manchester United kwam hij niet langer in de plannen voor, zijn carrière moest ergens anders een frisse herstart krijgen. Maar waar? Depay koos uiteindelijk voor de Franse nummer vier Olympique Lyon, de club die als potentiële match uit de computer van SciSports was gerold.

Thuis bij Depay
,,Gaaf toch, helemaal nu het goed lijkt uit te pakken", zegt Brouwer. De Enschedeër ging samen met twee collega's in Manchester op bezoek bij Depay, om te bespreken wat hij zocht in een transfer. De aanvaller ontving de Enschedese delegatie bij hem thuis. ,,Memphis zelf stond ook heel open voor onze data en onze analyses. Hij bleek alleen maar bezig te zijn met vraag: hoe en waar word ik beter?''

Na een moeizame start heeft de 23-jarige Depay inmiddels zijn draai gevonden in Frankrijk. Vorige week scoorde de aankoop van 25 miljoen euro een wereldgoal namens zijn nieuwe club: Depay schoot de bal vanaf eigen helft in het doel van de tegenstander.