Volledig scherm
© BELGA

Nederlandse clubs krijgen 3,4 miljoen na WK in Rusland

Hoewel Oranje ontbrak op het WK in Rusland, hebben Nederlandse clubs bij elkaar toch 3,4 miljoen euro gekregen voor het afstaan van hun spelers aan de deelnemende landen.

Feyenoord ontving het grootste deel, bijna 1 miljoen euro. De Rotterdamse club was met vijf internationals vertegenwoordigd op de mondiale eindronde: Brad Jones, Karim El Ahmadi, Sofyan Amrabat, Renato Tapia en Nicolai Jørgensen.

Volledig scherm
Tyronne Ebuehi. © Getty Images

Ajax ontvangt 900.000 euro voor het afstaan van Nicolás Tagliafico, Lasse Schöne, Hakim Ziyech en Kasper Dolberg. PSV krijgt iets meer dan 800.000 euro, omdat het Santiago Arias, Hirving Lozano en Albert Gudmundsson een paar weken moest missen.

ADO Den Haag (Tyronne Ebuehi, 208.000 euro), sc Heerenveen (Reza Ghoochannejhad), AZ (Alireza Jahanbakhsh, beide 200.000 euro), FC Utrecht (67.000 euro) en FC Twente (17.000 euro) krijgen ook een bescheiden bijdrage van de FIFA. Hoewel FC Utrecht en FC Twente geen spelers op het EK hadden, krijgen ze wel geld van de FIFA omdat de kwalificatiereeks naar het WK ook meetelt. Zo werd FC Utrecht-doelman David Jensen opgeroepen voor de Deense selectie en speelde FC Twente-verdediger Cristián Cuevas mee in de (mislukte) WK-kwalificatie van Chili.

 De wereldvoetbalbond verdeelde in totaal 183 miljoen euro over 416 clubs uit 63 verschillende landen. Manchester City ontving het hoogste bedrag, bijna 4,4 miljoen euro. De vergoeding is niet alleen gebaseerd op het aantal spelers dat een club moet afstaan, maar ook hoe lang ze actief waren op het WK.