Lieke Martens in duel met Ria Percival
Volledig scherm
Lieke Martens in duel met Ria Percival © anp

Nederlandse voetbalsters winnen met 1-0 van Nieuw-Zeeland

UpdateDe Nederlandse voetbalsters hebben hun debuut op het WK opgeluisterd met een overwinning. Lieke Martens bezorgde Oranje met een prachtig doelpunt een vliegende start in Canada, al ontsnapten de vrouwen van bondscoach Roger Reijners in de tweede helft aan de gelijkmaker: 1-0. Met de winst zetten de 'Leeuwinnen' direct een flinke stap richting de achtste finales.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© afp

Maandenlang had Reijners met zijn selectie toegeleefd naar het WK-debuut. In de Nederlandse nacht van zaterdag op zondag was het eindelijk zo ver, toen het Wilhelmus door het stadion in Edmonton schalde. De elf in het oranje zongen allemaal hartstochtelijk mee, trots als ze waren om als exponenten van een jarenlange ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal op het mondiale podium te kunnen staan. Daar was door hun voorgangsters jarenlang voor gevochten en gewerkt. Na twee EK-deelnames stond Oranje voor het eerst op het allerhoogste niveau.

Het duurde wel even voordat de debuterende voetbalsters de plankenkoorts van zich af hadden gespeeld. Nieuw-Zeeland zocht vanaf de aftrap direct met opportunistisch spel en veel lange halen de weg naar voren. Keepster Loes Geurts hield de ploeg van Reijners in de openingsfase op de been. Oranje schudde de zenuwen na een moeizaam eerste kwartier van zich af en drong Nieuw-Zeeland met het vertrouwde combinatiespel steeds verder terug.

Knappe bal
Nadat een doelpunt van Daniëlle van de Donk was afgekeurd vanwege buitenspel, mocht Martens zich in de 33e minuut wel de eerste Nederlandse doelpuntenmaker op het WK noemen. De 22-jarige linksbuiten krulde de bal vanaf zo'n 20 meter op knappe wijze over de keepster in de hoek: 1-0.

Oranje vergat daarna echter door te drukken, terwijl daar wel mogelijkheden voor waren. Spits Vivianne Miedema, geplaagd door fysieke problemen, kwam amper in het stuk voor.

In de tweede helft lieten de vrouwen in het oranje zich ver terugdringen door Nieuw-Zeeland. Nederland kwam amper nog van de eigen helft af en beperkte zich tot tegenhouden. De Leeuwinnen bleven met grote moeite en een tikkeltje geluk overeind, waardoor het WK-debuut werd opgeluisterd met een zwaarbevochten zege.

  1. Ricksen-biograaf komt met vervolgboek vol bizarre feiten: ‘Ricksen snoof en dronk terwijl hij ALS had’
    PREMIUM
    Video

    Rick­sen-biograaf komt met vervolg­boek vol bizarre feiten: ‘Ricksen snoof en dronk terwijl hij ALS had’

    Schrijver Vincent de Vries uit Zwolle komt met een nieuw boek over de strijd van Fernando Ricksen tegen de slopende ziekte ALS. Het is een vervolg op de biografie die de Zwollenaar eerder schreef over de veelbesproken ex-profvoetballer, die vorig jaar op 18 september overleed. Dinsdag 9 juni komt De finale strijd uit. En het belooft een bijzonder inkijkje te geven in het leven van Ricksen.