Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots
Ajax AJA
3
EINDE
1
Willem II WIL
  • 63' Goal Justin Kluivert
  • 72' Goal Kasper Dolberg
  • 81' Goal David Neres
  • Fran Sol Goal 53'

Neres en Kluivert houden Ajax op vijf punten van PSV

De beoogde nieuwe trainer van Ajax Erik ten Hag begint zijn klus in Amsterdam na de winterstop met een achterstand van vijf punten op koploper PSV. De Amsterdammers wonnen met 3-1 van Willem II.

Nabeschouwing

Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

Door Daniël Dwarswaard

Ten Hag zal het elftal tijdens het trainingskamp van Ajax in Portugal in een dusdanige modus moeten brengen dat de druk op PSV na de winter maximaal kan worden opgevoerd. Ten Hag, die snel officieel zal worden benoemd tot trainer van Ajax, zal tevreden hebben gezien dat Ajax de laatste wedstrijd voor de winterstop won.

De eerste wedstrijd na het ontslag van Marcel Keizer leek voor Ajax aanvankelijk op een gigantische deceptie uit te lopen toen Fran Sol vlak na rust 0-1 maakte. De Amsterdammers, die nog redelijk aan de wedstrijd begonnen, waren al voor dat doelpunt de kluts kwijt. Door het gedwongen vertrek van Keizer hing er een aparte sfeer in het stadion. Op de tribunes voelde je een bepaalde berusting die het dramatische seizoen van Ajax symboliseert.

Maar een werkelijk fantastisch doelpunt van Justin Kluivert wekte het stadion weer tot leven. De linksbuiten krulde twintig minuten na rust de bal in de kruising. Ajax werd door de individuele klasse van Kluivert terug in de wedstrijd gebracht. Dat was voor de Braziliaan David Neres ook het sein om zich te laten gelden. Zijn fijne actie leverde Ajax de voorsprong op. Neres dolde zijn tegenstander, Dolberg koos perfect positie en tikte binnen.

Interim-trainer Michael Reiziger en zijn assistent Winston Bogarde hadden na het vertrek van Keizer allerminst ingegrepen. In vergelijking met de bekernederlaag tegen FC Twente was Ajax op één positie gewijzigd. Reiziger koos voor Klaas-Jan Huntelaar als spits in plaats van Dolberg omwille van zijn ervaring na een roerige week. Vlak voor rust moest Dolberg alsnog de aan zijn kuit geblesseerde Huntelaar vervangen. Tot opluchting van alles en iedereen bij Ajax scoorde hij dus.

Dat deed ook Neres zelf nog. De qua doelpunten en assists meest waardevolle speler van de eredivisie maakte die status in de slotfase nog maar eens waar door (wel in buitenspelpositie) te scoren.

Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

David Neres wordt vervangen door Dennis Johnsen. Een publiekswissel voor de Braziliaan.

Willem II lijkt het feestje van Ajax niet meer te gaan verstoren. Het spel speelt zich ook na de 3-1 volledig af op de helft van de bezoekers.

Dit leidt tot een reeks mogelijkheden voor Ajax, waaronder voor Ziyech. Branderhorst blijft echter de beste man aan de kant van Willem II.

GOAL! 3-1 Ajax! Nu mag David Neres hem zelf maken. Na een mooie voorzet van Siem de Jong houdt de Braziliaan zijn hoofd koel en rondt af. In de herhaling blijkt echter dat hij buitenspel stond, maar dit was de arbitrage niet opgevallen.

Mo El Hankouri wordt vervangen door Jordy Croux

Gele kaart Lasse Schöne

We zien sinds de goal van Sol een totaal ander Ajax. De thuisploeg oogt veel gretiger, wat dus geresulteerd heeft in twee treffers. Toch is het verschil maar één treffer, waardoor nog alles mogelijk is.

GOAL! 2-1 Ajax! Het is Kasper Dolberg die binnen kan tikken na een voorzet die volgde op een fenomenale actie van Neres.

Gele kaart Fran Sol

GOAL! 1-1! Daar is hij dan eindelijk. Justin Kluivert haalt verwoestend uit en schiet de bal in de kruising. Ajax heeft nog een half uur om er meer dan een punt uit te halen.

Mitchell Dijks wordt vervangen door Siem de Jong

Weer niet. Willem II stond met de rug tegen de muur en Ajax leek te gaan scoren, maar weer is Branderhorst de sta-in-de-weg.

Een halve minuut later krijgt Neres de bal op het hoofd, hij stuit wederom op de doelman.

Fernando Lewis wordt vervangen door Elmo Lieftink

Ajax claimt een penalty nadat het er inderdaad op leek dat Tzimikas Neres vasthield en naar de grond trok. Manschot besloot echter dat er niets aan de hand was: doorspelen.

GOAL! 0-1 Willem II! Een doelpunt uit het niets van Fran Sol. De bezoekers komen er snel uit, en wanneer de Spanjaard de trekker overhaalt schiet hij hem zelfverzekerd binnen.

Een reeks kopkansjes voor Ajax, maar de bal wil er niet in. Nu was het Dijks die gevaarlijk probeert te worden.

Gele kaart Daniel Crowley. Daar had de invaller niet heel lang voor nodig...

Tweede helft begonnen. Eén nieuwe speler aan de aftrap, Crowley vervangt namelijk Azzaoui. Het worden 45 belangrijke minuten voor Ajax.

Ismail Azzaoui wordt vervangen door Daniel Crowley

laad oudere berichten

Statistieken