Nick Venema.
Volledig scherm
Nick Venema. © BSR Agency

Nick Venema tekent voor drie seizoenen bij in Utrecht

Nick Venema (19) heeft zijn contract bij FC Utrecht verlengd tot medio 2023. De spits, geen basisspeler onder Dick Advocaat, voelt veel vertrouwen in de Domstad en ziet ook een financiële beloning voor zijn stormachtige ontwikkeling.

Door Tim Reedijk

Venema debuteerde twee jaar geleden al voor FC Utrecht, waar zijn potentie al veel langer wordt herkend en onderstreept. Vorig seizoen maakte hij zijn eerste eredivisiegoal voor de club. Dit seizoen klopt de Austerlitzer pas echt nadrukkelijk op de deur. In voornamelijk invalbeurten liet ‘Venomenema’ zich gelden met goals, in december werd hij beloond met zijn eerste basisplaats (en doelpunt) tegen Ajax (1-3).

Nick Venema in duel met Jerdy Schouten van Excelsior.
Volledig scherm
Nick Venema in duel met Jerdy Schouten van Excelsior. © BSR Agency

Na de winterstop was de publiekslieveling zijn plek alweer kwijt. Tegen AZ, waar FC Utrecht met 3-0 verloor, startte hij nog wel maar werd hij in de rust vervangen. Sindsdien is Venema weer bankzitter en moet hij het vooral doen met vlieguren in de Keuken Kampioen Divisie bij de beloften. In die competitie staat Venema te boek als scherpschutter: hij maakte daar in de afgelopen drie seizoenen liefst 33 goals in 51 wedstrijden.

Ondanks de roep vanuit supporters om Venema is Advocaat resoluut. Hij acht zijn pupil nog niet rijp voor een basisplaats. Hij vindt onder meer dat Venema voetballend beter moet worden en ziet in Jean-Christophe Bahebeck of Michiel Kramer veel meer een aanspeelpunt voor zijn elftal. Zodoende moet de jonge spits zich richten op invalbeurten, die hij tegen Willem II en zaterdag tegen Excelsior kreeg maar waarin hij zich niet kon onderscheiden met een doelpunt.

Dat Venema ondanks zijn sterke seizoen geen basisspeler is, was niet dermate van belang dat het contractonderhandelingen in de weg lag. FC Utrecht opende de gesprekken met het management van Venema al weken geleden en stelde Venema een langdurig contract met een financiële opwaardering in het vooruitzicht. De spits op diens beurt voelt het vertrouwen vanuit de club en weet ook dat John van den Brom, na dit seizoen de coach voor de komende jaren, meekijkt.