Volledig scherm
Kenny, Tete, Riechedly Bazoer en Jaïro Riedewald. © pro shots

Niet alleen Bazoer raakte op een zijspoor

,,Één van de beste selecties ooit’’, noemde Frank de Boer zijn Ajax-selectie in 2015. Hij beschikt destijds over Kenny Tete, Jairo Riedewald, Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer. Allen ‘toptalenten’ die de wereld gaan bestormen, maar drie jaar later hebben zij die status niet waargemaakt.

Door Maurits de Liefde

De wereld ligt in 2015 aan hun voeten. Naast hun basisplaats bij een Nederlandse topclub, maken vier van de vijf hun debuut in Oranje. Het viertal wordt gezien als de toekomst van het Nederlandse voetbal, dat dan al ruim een jaar kwakkelt.

Onder de opvolger van De Boer, Peter Bosz, verliezen de vier hun basisplaats. Ze kunnen niet leven met hun reserverollen en vertrekken naar de anonimiteit van een reserverol in het buitenland.

Riechedly Bazoer (22), FC Porto

Volledig scherm
Riechedly Bazoer. © Pro Shots

De jonge middenvelder verkast in de winter van 2017 naar Wolfsburg. Bij de Duitse club slaagt Bazoer er nooit in om een vaste basisplaats te veroveren. Hij verdwijnt steeds verder van de Oranje-radar. Om weer op die radar te verschijnen, wordt hij verhuurd aan FC Porto. Een gelukkig huwelijk is dit vooralsnog niet. Na twee invalbeurtjes werd Bazoer maandag uit de selectie gezet. Volgens Portugese kranten kwam hij enkele dagen te laat terug na een korte vakantie. 

Jairo Riedewald (22), Crystal Palace

Volledig scherm
Jairo Riedewald. © Action Images via Reuters

Zijn voormalige trainer De Boer neemt hem in 2017 mee naar Crystal Palace, maar na zijn ontslag is de rol van Riedewald uitgespeeld. Onder de nieuwe trainer, Roy Hodgson, neemt hij vaker op de tribune plaats dan op de bank. Een basisplaats lijkt al helemaal een utopie.

Anwar El Ghazi (23), Aston Villa

Volledig scherm
Anwar El Ghazi (l). © Getty Images

De tweevoudige international begint op de Ajax-bank snel te morren. In de winter van 2017 vertrekt hij naar Lille OSC . Een groot succes wordt het niet. Bij zijn nieuwe club vecht hij in 2018 zelfs tegen de degradatie. Nadat lijfsbehoud is veiliggesteld, wordt El Ghazi verhuurd aan Aston Villa. In het Championship staat de teller op zeven wedstrijden, waarin hij twee keer trefzeker was.

Kenny Tete (23), Olympique Lyon

Volledig scherm
Kenny Tete. © Getty Images

De enige van het viertal die nog in beeld is bij bondscoach Ronald Koeman. Hoewel Tete nauwelijks speelt in Frankrijk, maakt de rechtsback wel deel uit van de Oranje-selectie. Best opmerkelijk, aangezien hij dit seizoen pas vier keer in actie kwam.

Ricardo Kishna (23), ADO Den Haag

Volledig scherm
Ricardo Kishna. © Pro Shots

Buiten deze vier dacht Ajax ook met Kishna over een toptalent te beschikken. Hij verovert in 2014 een plekje in de Ajax-voorhoede. Na zijn eerste seizoen weigert de Hagenaar zijn aflopende contract te verlengen, waardoor hij transfervrij naar Lazio vertrekt. In Rome zit hij veelvuldig op de bank. Na een huurperiode bij Lille wordt hij uitgeleend aan ADO Den Haag, waar hij door een kruisbandblessure nauwelijks in actie komt. Dit seizoen speelt hij weer op huurbasis in de hofstad.

  1. ‘Hakim heeft last van de kuit, maar we wachten diagnose af’
    Ten Hag ziet Ziyech uitvallen

    ‘Hakim heeft last van de kuit, maar we wachten diagnose af’

    Hakim Ziyech heeft een kuitblessure opgelopen in de eerste wedstrijd van Ajax na de winterstop. De Marokkaanse spelmaker ging tegen Sparta (2-1) na bijna een uur spelen op de grond zitten, gooide uit frustratie zijn scheenbeschermers weg en gebaarde dat hij gewisseld moest worden. ,,Ik kan nog niet vertellen wat de diagnose is, dat moeten we afwachten”, zei trainer Erik ten Hag. ,,Hakim heeft in ieder geval last van een kuit.”