Volledig scherm
Ryan Thomas maakt de 0-1 voor PEC Zwolle. © anp

Niet meer verwachte zege voor PEC Zwolle diep in blessuretijd

PEC Zwolle heeft ook de tweede wedstrijd in de Eredivisie gewonnen. De winnaar van de Johan Cruijff Schaal versloeg FC Dordrecht aan de Krommedijk in blessuretijd met 2-1 en staat daardoor slechts op doelsaldo achter koploper PSV.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© anp

FC Dordrecht begon het eerste thuisduel in de eredivisie in 19 jaar met dezelfde 11 spelers die vorige week verrassend wonnen in Heerenveen (2-1). De thuisploeg had in de beginfase een licht overwicht, maar creëerde weinig grote kansen. PEC Zwolle stelde daar in eerste instantie weinig tegenover. Beste kans voor de bezoekers in het eerste half uur was een kopbal van Stef Nijland die een paar meter over ging.

Onder leiding van de van AZ gehuurde Joris van Overeem kwam Dordrecht er in de loop van de eerste helft steeds gevaarlijker uit. Eerst was de matchwinner van vorige week zelf dichtbij een doelpunt toen hij vrij voor de keeper opeens de bal kreeg maar te haastig was en over schoot. Even later bediende Van Overeem Giovanni Korte, die voor gaf op Mart Lieder. De spits wist ook in tweede instantie echter niet te scoren.

In de tegenstoot was het kort voor rust plotseling raak voor de winnaar van de laatste KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal. Ben Rienstra zette Ryan Thomas met een mooie steekpass vrij voor de keeper, waarna de Nieuw-Zeelander de bal langs doelman Filip Kurto schoof.

Tweede helft
Ook in de tweede helft had de thuisploeg via Van Overeem bijna succes. De 20-jarige huurling draaide kort na rust mooi naar binnen, maar schoot vanaf de rand van het strafschopgebied over. Ook een schot van Jeffry Fortes was iets te hoog geplaatst. Een kopbal van Everon Pisas hobbelde rakelings langs de paal.

Doelpuntenmaker Thomas van Zwolle ging er na een krap uur spelen geblesseerd af, maar versierde met zijn laatste actie nog wel een vrije trap. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot Nijland op het dak van het doel. Invaller Necid was 20 minuten voor tijd dichtbij de 2-0, maar kon de harde voorzet met het hoofd net niet genoeg van richting veranderen.

Nadat de Zwolse verdediger Bart van Hintum tien minuten voor tijd moest inrukken met zijn tweede gele kaart kreeg de thuisploeg toch het verdiende doelpunt. Lieder schoot nog op de paal, maar uit de rebound was Giovanni Korte attenter dan de verdedigers van PEC. Door de droge knal van Saymak in de allerlaatste minuut eindigde de avond voor de thuisploeg toch nog in mineur.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement