Volledig scherm
PREMIUM
© AD Sportwereld

Nog even doorbijten, dan komt de elite

OranjeHet Nederlands elftal vliegt vandaag naar Boekarest om het interlandjaar 2017 af te sluiten. Op de wedstrijd van morgenavond tegen Roemenië zit alweer niemand te wachten. Maar waarom speelt Oranje zulke duels dan?

Door Maarten Wijffels

Twee oefeninterlands half november, vlak na het missen van een groot toernooi. In een week dat het afzeggingen regent en zelfs in voetbalkroegen de tv niet automatisch op Oranje gaat. Ja, in het land is daar veel onbegrip over. Maar dát Oranje nu voetbalt is al jaren geleden vastgelegd in een tv-contract en met sponsoren.

,,Tv-contracten kunnen vier jaar van tevoren worden gesloten. Het gaat daarbij om aantallen wedstrijden. En dat verandert niet als Oranje zich onderweg wel of niet plaatst voor een toernooi'', legt Jean Paul Decossaux, commercieel directeur van de KNVB, uit. ,,Daarnaast kijkt elke bond ook naar het sportieve. Alle speeldata op de FIFA-kalender wil je graag benutten, om te bouwen aan een team. Maar dat argument is voor deze twee wedstrijden nu even weggevallen, ja. Dat is duidelijk.''