Volledig scherm
Perr Schuurs zweept het publiek op na de thuiszege op Dordrecht © Pro Shots

Oliseh over kersverse Ajacied Schuurs: Hij moet week in, week uit spelen

Fortuna-trainer Sunday Oliseh zag vandaag zijn pupil en aanvoerder Perr Schuurs een contract bij Ajax tekenen, de club waar hij zelf successen beleefde als speler. Schuurs, net 18, maakt het seizoen op huurbasis af bij Fortuna Sittard. Oliseh sprak veel met Schuurs over zijn toekomst.

Volledig scherm
Sunday Oliseh in het shirt van Ajax © Pro Shots

Door Tim Reedijk

Eén van de meest opvallende moves die Oliseh deed sinds hij hoofdtrainer werd van Fortuna Sittard: de band om de arm van de toen pas 17-jarige Schuurs schuiven. ,,Goed genoeg is oud genoeg", vindt Oliseh. ,,Hij is solide, werkt hard, is gemotiveerd, luistert, leert en boekt progressie. Hij is een leider door actie, dat is beter dan een leider door praten", zegt de oud-Ajacied over zijn captain. ,,Hij heeft echt de kwaliteiten voor de aanvoerdersband."

Schuurs stond al snel in de belangstelling van Ajax en PSV, maar ook van buitenlandse grootmachten als Liverpool en Bayern München. Oliseh raadde een stap naar het buitenland af. Volgens de Nigeriaan is het voor een jonge speler 'goed om week in, week uit te spelen op competitief, volwassen niveau zoals bij Fortuna'. ,,Dat is beter dan bij Liverpool of Bayern in de jeugd. Natuurlijk, de trainingen zijn belangrijk, maar het is ook belangrijk dat hij die trainingen kan omzetten op wedstrijdniveau. Daarna blikken we terug: hoe ging het? Was het niet goed genoeg? Laten we gaan trainen en het nog eens oefenen. Dat is het beste voor een jonge speler."

Geschokt

Oliseh herkent zichzelf in Schuurs, zo vertelde hij eerder in een interview. ,,Ook ik was 16 jaar toen ik begon in de Belgische eerste divisie. Ik weet nog hoe er toen naar mij werd gekeken. Dat oudere spelers dachten: ‘jouw tijd komt nog wel, neem mijn plek niet in’. Maar jij als jonge jongen denkt: ‘ga weg, ik wil alles spelen’. Mensen waren geschokt toen ik hem in de basis zette, maar vanaf het moment dat ik hier kwam, speelde hij alles."

De Nigeriaan bereikte zelf de internationale top. Hij speelde onder meer voor  Ajax, Juventus en Borussia Dortmund. Maar waar ligt de top van Schuurs? ,,Dat kan alleen God zeggen. Er liggen veel obstakels op de weg. Er kan veel goed of fout gaan, maar het staat buiten kijf dat hij veel talent heeft."

Volledig scherm
Fortuna Sittard-trainer Sunday Oliseh. © Pro Shots