Volledig scherm
Coen Burg. © Wout Pluijmert

'Omkoopaffaire zal me tot in mijn graf achtervolgen'

Coen Burg liet zich als voetballer van het Belgische Westerlo in 1999 voor een paar honderd euro omkopen. De nu 45-jarige Nederlander liep bij toeval tegen de lamp en werd voor 3 jaar geschorst. 'Deze zonde zal ik de rest van mijn leven moeten dragen,' zegt hij in het AD.

Volledig scherm
© anp

Dat ook Nederlandse profvoetballers zich hebben laten omkopen, zoals Europol gisteren bekendmaakte, kwam voor veel Nederlandse voetballiefhebbers als een schok. Maar een unicum is het niet. Coen Burg, in de jaren '90 profvoetballer bij onder meer FC Den Bosch, werd 10 jaar geleden veroordeeld nadat hij tegen betaling zijn ploeg had laten verliezen. 'Dat het zo vaak gebeurt, verbaast me', zegt Burg, die nog altijd worstelt met zijn daden van toen. 'Het was op een slecht moment in mijn leven.'

De ex-prof vraagt zich nog steeds af hoe hij ooit zo stom heeft kunnen zijn. 'Tot op de dag van vandaag heb ik er spijt van. Met voorbedachten rade bewust een wedstrijd willen verliezen, is niet goed te praten. Dit neem ik mee mijn graf in.'

Volledig scherm
© thinkstock

Burg speelde al een paar jaar tot ieders tevredenheid bij Westerlo, een middenmoter in de Belgische Eerste Klasse, toen hij op een dag werd benaderd door de bekende zaalvoetballer John de Bever. De opdracht voor Burg was simpel: samen met zijn Belgische ploeggenoot Chris Cox moest hij ervoor zorgen dat Westerlo op 18 april 1999 zou verliezen van Kortrijk. De Bever bleek niet de ware opdrachtgever, maar slechts een tussenpersoon; het brein achter de omkoping was topcrimineel Kris J., een bekende drugscrimineel die in zijn vrije tijd vooral bezig was met voetbal en gokken.

'Ideaal slachtoffer'
Als betrekkelijk anonieme speler van een kleine club uit de onderste regionen was Coen Burg een ideaal 'slachtoffer' voor de topcrimineel. Geen haan die er naar zou kraaien. En J., die geld op de wedstrijd had gezet, verdiende er goed aan. 'Ik ben er gewoon ingetrapt', zegt Burg er nu over. 'Mensen die zoiets van je vragen, kunnen je goed manipuleren. Wij waren al veilig van degradatie, Kortrijk moest winnen. Het ging maar om een paar honderd euro.' Het bedrog kwam pas later, en min of meer toevallig, uit.

Op staande voet ontslagen
De gevolgen voor de Nederlander waren groot. Burg werd door Sint Truiden, de club waar hij inmiddels speelde, op staande voet ontslagen. Ook kreeg hij een boete en werd voor de Belgische voetbalbond voor 3 jaar geschorst.

'Die straf werd internationaal overgenomen. Ik mocht helemaal niets, zelfs mijn trainersdiploma mocht ik niet halen.' Burg vond destijds dat hij te zwaar gestraft werd. 'Ja, het was een behoorlijk pittige straf. Ik stond ineens met 0 euro op straat. Terecht? Vond ik toen niet. Eric Gerets was een paar jaar eerder ook geschorst vanwege omkoping (als speler van Standard Luik, red.) en mocht wél in het buitenland voetballen. Ik denk dat ze een daad wilden stellen.' De zaak betekende ook meteen het einde van zijn actieve voetbalcarrière.

De jongste ontwikkelingen rond omkoping in het voetbal verrassen Burg.
De ex-prof, nu trainer van amateurclub Nivo Sparta uit de hoofdklasse-zaterdag, heeft er vrede mee. Zeker, hij wordt nog wel eens herinnerd aan zijn misstap van destijds, maar dat doet hem niet meer zo veel. 'Met mij gaat het weer goed.'

Volledig scherm
© epa