Volledig scherm
© anp

Onbezorgder dan Jetro Willems kan een mens niet leven

Volledig scherm
Sjoerd Mossou. © AD Sportwereld
Quote

Hoe gaat dat tijdens het koffiedrin­ken? Weet Guus wat Instagram is - en snapt Jetro ongeveer wat 'implemente­ren' betekent?

Sjoerd Mossou
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Quote

Toen een verslagge­ver van NRC Handels­blad ooit vroeg wat Jetro van een teamexcur­sie naar Auschwitz had gevonden, staarde de voetballer eerst wat verwonderd voor zich uit. Daarna zei Jetro dat hij Auschwitz 'echt wel een legende' vond.

Sjoerd Mossou

Het is niet zo eenvoudig om Jetro Willems te interviewen.

Niet alleen geeft hij nogal korte antwoorden, er is veel inlevingsvermogen voor nodig, want Jetro is geen gemiddelde jongen van twintig jaar.

Laat ik het zo zeggen: Jetro weet niet alles.

Toen een verslaggever van NRC Handelsblad ooit vroeg wat Jetro van een teamexcursie naar Auschwitz had gevonden, staarde de voetballer eerst wat verwonderd voor zich uit. Daarna zei Jetro dat hij Auschwitz 'echt wel een legende' vond.

Al snel daarna liep het gesprek volkomen vast in de modder.

Afgelopen maandagmiddag nog wilde een verslaggever van PowNews weten wat Jetro Willems precies van de kwestie rond Guus Hiddink vond, de bondscoach die zijn lot had gekoppeld aan de wedstrijd tegen Letland.

Jetro keek een beetje verbaasd. Hiddink weg? Sorry, maar dat had hij even gemist. Nee, serieus, daar was hem niets van bekend. Jetro knikte eens vriendelijk naar de camera en liep weer door.

Het is precies waarom ik Jetro Willems een van de meest intrigerende voetballers van Nederland vind. Jetro leeft en voetbalt in een ander universum. Hij woont op een andere planeet, en anders doet hij op fenomenale wijze alsof.

Als er één voetballer is die ons leert dat alles relatief is, dan is het Jetro wel.

Wanneer PSV tot voor kort de bus in stapte naar een uitwedstrijd, kon het zomaar gebeuren dat Jetro Willems geen flauw benul had tegen wie ze moesten die dag. En toen een ervaren AD-collega hem ooit vol goede moed ging interviewen, moest hij eerst aan Jetro uitleggen wat dat precies was, een Algemeen Dagblad.

U kunt dat allemaal dom of onwetend vinden, maar ergens moet het ook heerlijk zijn. Onbezorgder dan Jetro Willems kan een mens niet leven.

Maandagavond zag ik Jetro Willems voorbij lopen in de lobby van Huis ter Duin, samen met een paar generatiegenoten van Oranje. Ik verstond ze niet, want ze spraken letterlijk een andere taal, die duidelijk niet was bedoeld voor roomblanke mannen van midden-dertig, laat staan nog ouder.

In mijn verbeelding probeer ik me sindsdien voor te stellen hoe dat gaat: een gesprekje tussen Guus Hiddink en Jetro Willems. De Achterhoek van vroeger en het Rotterdam-West van nu, waar ongeveer komen die werelden samen?

Hoe ongeveer gaat dat tijdens het koffiedrinken? Weet Guus wat Instagram is - en snapt Jetro ongeveer wat 'implementeren' betekent?

Als je ervaringsdeskundigen vraagt naar het Mysterie Jetro Willems, volgt er zelden een eenduidig antwoord. De één vindt hem arrogant, lui en volkomen wereldvreemd, de ander grappig onnozel, de volgende juist zelfbewust en onafhankelijk van geest.

Om Jetro wat beter te begrijpen, ben ik hem gaan volgen op Twitter en Instagram. Volgens Phillip Cocu heeft Jetro namelijk 'leiderskwaliteiten', zo zei hij laatst - en ik probeer nu al weken te ontdekken waar hem dat precies in zit.

Jetro draagt soms een intelligente bril, dat is me wel opgevallen, en hij voetbalt vrij goed de laatste tijd. Hij strooit soms opeens met mooie zinnetjes, zoals: 'Je moet je woede leren verbergen en je glimlach oefenen voor de spiegel'.

Wie Jetro Willems begrijpt, is niet alleen jong van ziel, óók lenig van geest.

Live Voetbal

home logo sc HeerenveenHEE
EINDE
2-3
FC UtrechtUTR
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
8-0
De GraafschapGRA
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
1-2
FC EmmenEMM
away logo
home logo FeyenoordFEY
EINDE
0-2
Fortuna SittardFOR
away logo