Volledig scherm
Beugelsdijk lijkt de bal achter de lijn van ADO vandaan te halen. Toch geen doelpunt. © PROSHOTS

Onmachtig Ajax laat tegen ADO punten liggen in titelrace

Ajax beleefde vandaag voor eigen publiek tegen ADO Den Haag een pijnlijk déjà vu. Net als twee weken geleden tegen Roda JC miste de club de ene na de andere kans en kwam het in de problemen nadat de tegenstander plotseling toesloeg. Ook dit keer eindigde de inhaalrace van de Amsterdammers in een teleurstellend gelijkspel van 1-1, met dank aan Lasse Schöne die na 85 minuten eindelijk wel een mogelijkheid verzilverde.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Zo profiteerde Ajax maar een klein beetje van de uitglijder van koploper PSV bij Feyenoord. De achterstand op de lijstaanvoerder met een veel beter doelsaldo slonk tot 2 punten.

Het elftal van trainer Frank de Boer had het zichzelf drie dagen na de loodzware uitwedstrijd bij Steaua Boekarest een stuk makkelijker kunnen maken. Ajax kreeg al in de openingsfase voldoende mogelijkheden om afstand van ADO Den Haag te nemen. Kolbeinn Sigthorsson, Viktor Fischer, Ricardo van Rhijn en opnieuw Sigthorsson vonden echter een uitstekende doelman Gino Coutinho op hun weg.

Het was begrijpelijk dat Ajax voor rust ook over de arbitrage klaagde. Daley Blind werd ten onrechte afgevlagd toen hij alleen op het doel van ADO Den Haag af dribbelde. Scheidsrechter Pol van Boekel zag ook niet dat Tom Beugelsdijk een schot van Sigthorsson pas achter de doellijn blokkeerde. Knap van ADO Den Haag was dat het zich niet alleen beperkte tot verdedigen. De bezoekers probeerden waar mogelijk toe te slaan met snelle counters en werden na een half uur voor die tactiek beloond.

Tjaronn Chery profiteerde met een fraai stiftballetje van een mislukte terugspeelbal van Niklas Moisander, die donderdag ook al een strafschop miste bij Steaua Boekarest. Dergelijk foutjes overkomen de van AZ overgekomen verdediger te vaak. Meestal weet hij ze te corrigeren met een overtreding en een gele kaart. Dit keer veroordeelde hij zijn ploeg drie dagen na de loodzware uitwedstrijd in Roemenië tot een inhaalrace.

Ajax probeerde het nog wel na rust, maar oogde ook vermoeid. Sigthorsson, Alderweireld en De Jong konden hun ploeg in kansrijke positie niet aan een begeerde treffer helpen. Invaller Santi Kolk was in de slotfase namens ADO Den Haag dichtbij 0-2. Ajax had zich al bijna neergelegd bij een nederlaag, totdat Schöne alsnog raak schoot.