Volledig scherm
© pro shots

'Ontslag Adelaar slecht voor imago van IJsselmeervogels'

UpdateDe vraag was niet of, maar wanneer Frans Adelaar ontslagen zou worden als trainer van topklasser IJsselmeervogels. Het antwoord: vanavond. De trainer en de club zijn na een gesprek beide tot hetzelfde inzicht gekomen. ,,We zagen geen andere uitweg," aldus Adelaar.

De nederlaag van 'de Rooien' afgelopen weekend tegen DVS'33 in Ermelo, een pandoering van liefst 4-0, is het laatste zetje voor Frans Adelaar gebleken. De trainer wees in de reactie op zijn ontslag niet alleen op de beroerde resultaten van de laatste weken, maar ook nadrukkelijk op de gebeurtenissen bij SteDoCo. ,,Wat er daar is gebeurd, valt niet los te zien van wat er nu geconcludeerd is in mijn ogen."

In Hoornaar verloor IJsselmeervogels op 17 oktober van de hekkensluiter in de topklasse. Buiten zinnen was Frans Adelaar na dat duel. De trainer van IJsselmeervogels liet zich verbaal luid en duidelijk gelden en moest lange tijd tot bedaren worden gebracht. Zijn dochter was al in de rust - in de aanwezigheid van haar moeder - tegen de grond gedrukt door boze aanhangers van IJsselmeervogels, die ontevreden waren over het spel. Na afloop voelden de coach en de spelers zich bedreigd tijdens hun aftocht van het veld. ,,Ongelooflijk," zei Adelaar toen. ,,Ze hebben mijn dochter tegen de grond gedrukt."

Verschillende spelers van IJsselmeervogels gaven in de emoties aan geen trek meer te hebben in het voetballen voor de Spakenburgers. Adelaar dacht toen nog niet aan stoppen: ,,Ik laat mij nooit wegpesten door mensen die zich zogenaamd supporter noemen en dit doen. Ik heb ook te maken met een spelersgroep. Daarmee wil ik zeker door." 

Een kleine maand later vertrekt Adelaar wel. ,,We zijn in goed overleg tot de conclusie gekomen dat de groep onder te zware druk kwam te staan. Club en ik hadden beide niet het idee dat het tij nog te keren is. Tja, het is de standaardreflex in het voetbal. Maar het zal voor niemand echt een verrassing zijn. Dit zat eraan te komen," reageerde Adelaar gisteravond gelaten.

Reactie IJsselmeervogels
IJsselmeervogels-voorzitter Frank van den Bos bevestigt dat de gebeurtenissen bij de wedstrijd tegen SteDoCo in Hoornaar hebben bijgedragen aan het besluit om afscheid te nemen van de trainer. ,,Daar heeft Frans gelijk in. Dat heeft dan niet zozeer te maken met de wedstrijd of het gebeuren zelf, als wel met de naweeën. Er is een sfeer ontstaan waarin op z'n minst sprake is van den flinke verwijdering tussen de club en Frans Adelaar."

Door de aanhoudende slechte resultaten kwam er nog meer druk op de situatie te staan, erkent Van den Bos. ,,De 4-0 nederlaag van zaterdag bij DVS kwam nog eens keihard binnen. Met andere resultaten was het toch een ander verhaal geweest en hadden mensen het gedoe makkelijker achter zich kunnen laten. Met de pest in het lijf zijn we tot de conclusie gekomen dat het zo niet langer kon. We hadden het graag anders gezien, want de laatste jaren hebben we al te veel trainers versleten. En dat is slecht voor het imago van de club en voor de portemonnee.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement