Volledig scherm

'Ontslag Booy pijnlijk maar niet te voorkomen'

Edwin de Kruijff en Henny Lee, respectievelijk hoofd scouting en hoofd jeugdopleidingen, nemen voorlopig de werkzaamheden van Foeke Booy bij FC Utrecht over. De technisch directeur kreeg gisteren zoals verwacht zijn congé.

Booy bevindt zich in goed gezelschap. Het lijstje met ontslagenen bij FC Utrecht sinds grootaandeelhouder Frans van Seumeren de club in april 2008 overnam, mag gerust imposant genoemd worden.

Ga maar na: de assistent-trainers John van Loen en David Nascimento, keeperstrainer Maarten Arts, looptrainer Rob Druppers en de hoofdtrainers Willem van Hanegem en Ton du Chatinier. En op managementniveau technisch directeur Piet Buter, financieel directeur Rob Venneman, preses Jan Willem van Dop en commercieel directeur Henry Vermeulen. En dan was er ook nog trainer Erwin Koeman die uit pure teleurstelling over de werkomstandigheden en het aankoopbeleid zijn biezen pakte.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Het ontslag van Booy - als trainer de succesvolste die Utrecht had - was volgens algemeen directeur Wilco van Schaik 'pijnlijk maar niet te voorkomen'. 'Foeke heeft als speler, trainer en technisch directeur veel voor Utrecht betekend. Maar ontslag hoort erbij in de voetballerij, hoewel het nooit leuk is.'

Afgelopen zomer ging het al mis. Utrecht hield uitverkoop, vervangers lieten op zich wachten en moesten eenmaal in Utrecht flink wennen. Van Seumeren baalde, terwijl Booy op zijn beurt moest slikken dat er ineens veel minder mogelijk was vergeleken met de ambities die hem bij zijn aantreden waren voorgehouden.

Van Schaik: 'De verkoop van veel spelers, zoals Van Wolfswinkel, Vorm, Strootman en Mertens, vond Foeke niet leuk, maar was voor de club noodzakelijk voor de club. Daarna is het qua transfers met de beste intenties gegaan, maar we moeten er wel van leren. Ook anderen hadden scherper moeten zijn.'

Van Schaik wil niet al te diep ingaan op de verstoorde persoonlijke verhoudingen tussen Booy en Van Seumeren, zoals een stevige confrontatie na De Graafschap - FC Utrecht, die bijna uitmondde in een vechtpartij.

'Foeke en Frans verschillen van karakter, maar zakelijk konden ze door één deur. Ze hadden soms heftige discussies, maar dat is niet de hoofdoorzaak van de breuk. Het is echt een combinatie van factoren. Uiteindelijk was er van beide kanten onvoldoende vertrouwen. Soms ben je het met elkaar eens, soms niet, soms heel erg niet. Als dat laatste te vaak het geval is, kun je niet samen de toekomst in.'

Booy zelf koos er gisteren voor om niet te reageren.