Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Ook Ajax-fans balen van KNVB: ‘Dit gebeurt in geen ander land’

Hoewel de KNVB het eredivisieprogramma vanwege Ajax heeft aangepast, zijn de supporters van de Amsterdammers niet gelukkig met het nieuwe speelschema. ,,Wat nu is bedacht, is ook niet het Ei van Columbus.”

Volledig scherm
© EPA

Door Rik Spekenbrink

De KNVB besloot donderdag speeldag 33 van zondag 28 april naar woensdagavond 15 mei te verschuiven. Ná de oorspronkelijke laatste competitiedag. Dit omdat de Amsterdammers op dinsdag 30 april de uitwedstrijd in de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur spelen.

Bij de achterban van Ajax leidt dat besluit niet tot tevredenheid. ,,Hier worden we niet heel vrolijk van”, zegt Fabian Nagtzaam, directeur van de Supportersvereniging Ajax. ,,De competitie duurt nog vier speelronden, wie weet wat er nog gebeurt. Maar zoals het er nu voorstaat, hadden wij kampioen kunnen worden in eigen huis, tegen FC Utrecht. In de nieuwe situatie is dat een uitwedstrijd geworden, tegen De Graafschap, op woensdagavond, met een uitvak voor 500 man. Niet ideaal natuurlijk voor Ajacieden.”

Nagtzaam begrijpt dat de arbeidsrustverhouding juist voor Ajax komende weken belangrijk is. Er is dan ook enig begrip voor het KNVB-besluit. ,,Tegelijkertijd zijn we als supporters niet meer dan een speelbal van de KNVB. De competitie zo op zijn kop gooien, hele speelrondes veranderen, dat gebeurt in geen enkel ander land. Tenminste, ik heb het in 30 jaar in de voetballerij nooit gehoord. Wat ons betreft is dit idee ook niet het Ei van Columbus. Onze fans moeten nu eerst een halve dag vrij nemen om op woensdag naar Doetinchem af te reizen. En je hebt op woensdagavond ook een ander feestje dan op zondagmiddag natuurlijk. Allemaal niet heel prettig.”

Hoe SV Ajax het liever had gezien? ,,Waarom zouden de play-offs (om Europees voetbal, na de reguliere competitie, red.) niet opgeschoven kunnen worden? Dan hou je speelronde 33 op zondag 12 mei, en speelronde 34 gewoon een week later, ook op zondag. Zo moeilijk is dat niet, lijkt me. Maar goed, het is nog niet definitief, de burgemeesters hebben altijd het laatste woord. En het kan ook nog zo zijn dat PSV de komende twee wedstrijden verliest en we alsnog thuis kampioen kunnen worden. Of we verspelen het zelf. En als het wel zo blijft is het jammer, maar hebben we het uiteindelijk ook te accepteren.”

‘Zo afgesproken’

Het veranderde speelschema heeft voor veel ophef gezorgd. ,,Maar we hebben dat met z’n allen vorig jaar wel zo afgesproken”,  zegt Ajax-trainer Erik ten Hag. ,,Als er een club heel ver zou komen in Europa, dan zouden we gaan schuiven. Het is zoals het is. Nu spelen wij onze laatste wedstrijd niet thuis. Dat had ik liever anders gezien. Maar het is niet anders.”