Ook amateurclubs staan eerste minuut stil tegen racisme

VideoNiet alleen in de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie wordt er dit weekend bij alle wedstrijden in de eerste minuut niet gespeeld. Ook in het amateurvoetbal zal er een statement worden gemaakt tegen racisme. 

Dat gebeurt op initiatief van Gert-Jan Bunt, de voorzitter van Excelsior Maassluis. Dat is de oude amateurclub van Ahmad Mendes Moreira, die afgelopen zondag het slachtoffer werd van racisme tijdens FC Den Bosch - Excelsior Rotterdam. Bunt vertelde geraakt te zijn door de beelden van Mendes Moreira. ,,Toen ik de emotie zag bij Achie, onze Achie, was ik heel erg geraakt. Je zag de emotie op zijn gezicht en dat kwam behoorlijk binnen bij mij.”

De KNVB steunt alle acties die worden genomen, ook in het amateurvoetbal. ,,Sommigen kiezen ervoor het voorbeeld van de profclubs te volgen door een minuut niet te voetballen. Anderen gaan voor een handshake of vinden een andere verbindende vorm om te laten zien dat voetbal gaat om verbinding en er geen ruimte is voor racisme. De KNVB juicht het toe dat iedereen zijn eigen vorm bedenkt en ondersteunt volledig de visie en noodzaak om gezamenlijk als voetbalwereld en samenleving tegen racisme en discriminatie op te staan.”

Mendes Moreira speelde jarenlang voor Excelsior Maassluis en schoot de club op 28 mei 2016 naar de laatste algehele amateurtitel door de winnende 3-2 te maken tegen FC Lienden. Daarna vertrok Mendes Moreira naar Kozakken Boys en later FC Groningen. Afgelopen zomer begon de 24-jarige aanvaller uit Schiedam bij Excelsior Rotterdam.

,,Het is mooi en goed dat er in het profvoetbal wordt stilgestaan bij racisme, maar wij kregen donderdag terecht de vraag wat wij eigenlijk gingen doen als club. Wij hebben natuurlijk heel veel met Ahmad Mendes Moreira en zijn broertje Sekou Sylla speelt hier in ons eerste elftal, dus wij wilden zeker wat doen", vertelt Gert-Jan Bunt aan Excelsior Maassluis TV. ,,Ik vond wel dat we dan maar misschien iets moest doen met alle clubs uit de Tweede Divisie. Ik heb contact opgenomen met de CVTD (belangenverening amateurvoetbal, red.) en de voorzitters van andere clubs. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat niet alleen de clubs uit de Tweede Divisie, maar ook de clubs uit de Derde Divisie en Hoofdklasse komend weekend een statement maken.”

Dat statement houdt net als in het profvoetbal in dat er direct na de aftrap een minuut niet gespeeld zal worden. Op de digitale borden naast het veld verschijnt dan de tekst: ‘Racisme? Dan voetballen wij niet.’

Excelsior Maassluis speelt morgenmiddag (14.30 uur) de thuiswedstrijd tegen Scheveningen. 

Volledig scherm
Ahmad Mendes Moreira schoot Excelsior Maassluis in 2016 naar de laatste algehele landstitel in het amateurvoetbal. © Roel Dijkstra Vlaardingen
Volledig scherm
Ahmad Mendes Moreira juicht na zijn winnende goal tijdens Excelsior Maassluis - FC Lienden, de laatste wedstrijd om de algehele amateurtitel in 2016. © Roel Dijkstra Vlaardingen