Ophef om 'anti-joodse uitingen' bij Vitesse-Ajax

Op twitter is zondag ophef ontstaan over anti-joodse uitingen tijdens Vitesse - Ajax. In het Gelredome hing een spandoek met de letters 'JHK'. Die afkorting zou staan voor 'Joden hebben kanker'. Het spandoek hing naast een doek met 'Sterkte Johan', als eerbetoon aan Johan Cruijff van wie afgelopen week bekend werd dat hij longkanker heeft.

Ook werden in Arnhem anti-joodse leuzen gezongen door supporters van Vitesse. Op Twitter werd verontwaardigd gereageerd op de kwetsende uitingen.

Vitesse nam zondagavond op zijn website afstand van het omstreden spandoek. De club stelt in een verklaring alles in het werk om de maker(s) te achterhalen en maatregelen tegen hem, haar of hen te nemen. Vitesse-directeur Joost de Wit: ,,Het is misselijkmakend. Wij doen er alles aan om individuen met verkeerde intenties buiten de de deur te houden. Het is betreurenswaardig als een enkeling het met die bedoeling heeft opgehangen. Dat hoort niet, dat keuren we in elke vorm af en daar nemen we volledig afstand van. We gaan dan ook op zoek naar de betreffende onverlaat en willen hiermee een signaal afgeven dat dergelijk gedrag niet past bij een club als Vitesse die dag in, dag uit middenin de maatschappij staat. Gelukkig heeft de indrukwekkende staande ovatie van het hele stadion in de 14e minuut en het spandoek om Johan Cruyff sterkte te wensen de overhand. Op een enkele individu na hebben ruim 21.000 supporters bijgedragen aan een positieve wedstrijdbeleving, waarbij het resultaat vandaag helaas niet in ons voordeel was.''

Ook de officiële supportersvereniging van de Arnhemse club sprak schande van het spandoek. ,,Zoiets hoort niet op de tribune thuis. We hebben het helaas niet tijdens de wedstrijd ontdekt, anders hadden wij om maatregelen verzocht of die zelf genomen'', aldus SV-voorzitter Paul Koster op de site van de fans van Vitesse.