2
EINDE
4
  • Serge Gnabry 9'
  • Toni Kroos 73'
  • Frenkie de Jong 59'
  • Jonathan Tah 66'
  • Donyell Malen 79'
  • Georginio Wijnaldum 90'+1'

Oranje boekt sensationele uitzege op Duitsland na sterke tweede helft

Malen scoort bij debuutDankzij een bevrijdende goal van debutant Donyell Malen ligt Oranje weer volledig op schema voor EK-kwalificatie. In een meeslepende klassieker wint Nederland volledig terecht van Duitsland: 2-4.

Door Sjoerd Mossou

Aan 21 juni 1988 kan het niet direct tippen, maar opnieuw is Duitsland-Nederland in het Volksparkstadion van Hamburg een memorabele wedstrijd. Een zinderende burenruzie die gekleurd wordt door opstootjes, fouten en meeslepend voetbal, resulterend in een dik verdiende overwinning voor Oranje: 2-4.

Held van de avond is Donyell Malen, de debuterende PSV’er die Nederland aan een cruciale 2-3 voorsprong helpt, grofweg tien minuten voor tijd. En in blessuretijd maakt Georginio Wijnaldum er ook nog 2-4 van, scorend na een machtige sprint, tot dolle vreugde van het uitvak in de hoek van het stadion.

Met een opgewekt gemoed kan Oranje daardoor zondag afreizen naar Tallinn, voor de maandagse interland tegen Estland. Een overwinning is daar nog altijd verplichte kost, maar Oranje heeft EK-kwalificatie in elk geval weer volledig in eigen hand. Het treft de vooralsnog foutloze Noord-Ieren nog twee keer, terwijl ook Duitsland nog vol gas moet geven tegen de Britten, om te beginnen maandag in Belfast.

Donyell Malen juicht met Georginio Wijnaldum na zijn 2-4 in blessuretijd.
Volledig scherm
Donyell Malen juicht met Georginio Wijnaldum na zijn 2-4 in blessuretijd. © REUTERS

Vechtlust

Maar minstens zo belangrijk: Oranje toont zich in Hamburg als een elftal dat weer serieus meetelt in Europa. Een team dat niet alleen beter speelt dan de kwalitatief ijzersterke tegenstander, in Duitsland nota bene, maar dat ook vechtlust en veerkracht toont.

Voor de vierde keer in elf maanden is een kraker tegen Duitsland een intrigerend tactisch steekspel, vanaf de eerste minuut, met twee teams die elkaars machinerie voortdurend trachten te ontregelen. Deze keer is het Ronald Koeman die zijn elftal een alternatieve draai geeft, althans: daar lijkt het in de openingsfase sterk op.

Oranje begint gedurfd en voortvarend in een soort 3-3-4 variant, met Denzel Dumfries diep doorgeschoven als een verkapte rechtsbuiten, en met Ryan Babel en Memphis Depay in het centrum van de aanval. De bedoeling is dat het team bij Duits balbezit vanzelf terugplooit, maar juist daar gaat het razendsnel mis.

Serge Gnabry viert zijn goal in de negende minuut.
Volledig scherm
Serge Gnabry viert zijn goal in de negende minuut. © EPA

Al na negen minuten opent Duitsland de score, feilloos profiterend van positionele wanorde bij Nederland. Daley Blind stapt vanuit de linkerkant van de defensie te snel door, waarna Quincy Promes veel te veel ruimte in zijn rug laat. Lukas Klostermann mag vrij doorlopen, Serge Gnabry benut de rebound: 1-0.

Kwetsbaar

Het is de zoveelste valse start van Oranje onder Ronald Koeman – en volledig onnodig bovendien. Oranje neemt kort daarna opnieuw het initiatief in handen, maar de beste kans is voor Duitser Marco Reus. De ommekeer volgt pas na rust. In eerste instantie nog kwetsbaar in de tweede helft Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk moeten allebei een bal voor de doellijn weghalen, na acute dreiging via Gnabry en Nico Schulz.

Nederland zet daar een grote kans voor Georginio Wijnaldum tegenover, na een prima aanval, maar keeper Manuel Neuer redt knap. Niet lang daarna is het gelijk. Ryan Babel vindt met een goede actie de ruimte in het centrum, waar de doorgelopen Frenkie de Jong perfect anticipeert. Rustig schiet de middenvelder de gelijkmaker binnen: 1-1.

Oranje krijgt er prompt kleur van op de wangen. Overtuigend blijft Nederland de aanval zoeken, met Davy Pröpper en Donyell Malen als verse krachten. Na 65 minuten leidt het zowaar tot de 2-1. Eerst redt Neuer nog fenomenaal op een kopbal van Van Dijk, even later tikt Jonathan Tah de bal knullig in eigen doel.

Een curieuze strafschop lijkt Oranje even van een overwinning af te houden in Hamburg. Matthijs de Ligt krijgt de bal na 71 minuten plompverloren op zijn arm, volkomen per ongeluk, met zijn ogen de andere kant op gedraaid,maar scheidsrechter Artur Soares Dias wijst naar de stip. Toni Kroos benut het cadeautje: 2-2.

Maar dan is daar Malen, als eindstation van een prachtige aanval. Technisch perfect tikt de PSV’er een voorzet van Wijnaldum binnen, 2-3, Oranje op weg helpend naar een cruciale zege. In de absolute slotfase maakt Wijnaldum het feest na een indrukwekkende sprint compleet (2-4). Dansend stapt Oranje - net als toen - van het veld af in Hamburg.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotoprafie
Debutant Donyell Malen (20) juicht na zijn 2-3 in de 79ste minuut.
Volledig scherm
Debutant Donyell Malen (20) juicht na zijn 2-3 in de 79ste minuut. © Pim Ras Fotoprafie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotoprafie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotoprafie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotoprafie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotoprafie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotoprafie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotoprafie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotoprafie
Volledig scherm
© AFP