Volledig scherm
Bondscoach Louis van Gaal. © anp

Oranje kan 'gewoon' maar het beste zijn poule winnen

WK 2014Brazilië, Mexico of Kroatië? Eén van die drie landen wordt de tegenstander van Oranje in de tweede ronde van het WK. Het is een aardige discussie waard wie van deze drie Louis van Gaal en zijn ploeg het best zou passen. Misschien toch maar de Kroaten. En dan vooral omdat die straks na de poulefase al een hoop te verduren hebben gehad.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© getty

Bij de loting voor het WK werd één plek in het speelschema door alle deelnemende landen gevreesd. Dat was de positie van het land dat als tweede zou worden ingeloot in groep A, de poule van gastland Brazilië. Het 'horrorlot' trof Kroatië en inderdaad: de Balkanboys kunnen tot nu toe hun lol op.

Vorige week moesten zij het WK openen tegen Brazilië. Ze verloren en voelden zich bestolen door de arbitrage, die het thuisland een dubieuze strafschop gaf. Vanuit São Paulo vlogen ze scheldend en tierend 1800 kilometer terug naar hun basiskamp in de buurt van Salvador, om van daar door te vliegen naar Manaus in het Amazonegebied voor wedstrijd twee.

Een kleine 8000 kilometer heen en terug, inclusief een duel in de slopende hitte met Kameroen. Ook hun derde pouleduel spelen de Kroaten, maandag, in het hete noorden van Brazilië. Conclusie: tegen de tijd dat Ivica Olic & co tegen Oranje moeten, zijn ze al een paar weken geroosterd in de hitte en afgemat in het vliegtuig.

Zo'n scenario ligt ook in het verschiet voor Italië, een mogelijke tegenstander als Oranje eerste wordt in zijn poule en na de tweede ronde ook de kwartfinales haalt. De Italianen hebben helemaal een bizar speelschema. Zij spelen zelfs al hun pouleduels én een tweede rondeduel op de vier heetste plekken van Brazilië.

Nederland kan dus maar het beste winnen of gelijkspelen tegen Chili, zodat het als eerste eindigt in de poule. Of Robben, Sneijder en de anderen moeten liever in een tweede ronde Brazilië treffen, het thuisland dat maandag hoogstwaarschijnlijk Kameroen verslaat en dan winnaar wordt van groep A.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© afp
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement