Volledig scherm
Sari van Veenendaal en Lieke Martens treuren na de nederlaag tegen Noorwegen van vorige maand. De Oranje Leeuwinnen moeten zich nu via de play-offs zien te plaatsen voor het WK 2019 in Frankrijk. © Remko Kool

Oranje Leeuwinnen zakken naar tiende plaats op FIFA-ranglijst

De Nederlandse voetbalsters verliezen terrein op de wereldranglijst. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman is weer een plek gezakt, van negen naar tien. Oranje bereikte vorig jaar na het winnen van het EK in eigen land de hoogste positie ooit: zevende.

De voetbalsters wisten zich niet rechtstreeks te plaatsen voor het WK van volgend jaar in Frankrijk. Na de nederlaag begin september in Oslo tegen Noorwegen (2-1) zijn de Oranje Leeuwinnen veroordeeld tot het spelen van play-offs. Daarin is Denemarken, vorig jaar ook de opponent in de finale van het EK, de eerste tegenstander. Beide landen treffen elkaar volgende week vrijdag in Breda, de return is vier dagen later in Denemarken. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de finale van de play-offs, waarin om één ticket naar het WK wordt gestreden.

De Amerikaanse voetbalsters voeren de wereldranglijst aan, gevolgd door Duitsland en Engeland, dat de derde plek overnam van Frankrijk. Oranje werd op de lijst gepasseerd door Zweden.