WK-kwalificatie Oranje
  Thuis Uit Stand
EINDE Nederland Estland 3-0

Oranje maakt in tweede helft korte metten met Estland

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© anp

Het Nederlands elftal zette vrijdagavond een enorme stap richting het WK in Brazilië De formatie van bondscoach Louis van Gaal nam na rust afstand van Estland (3-0) en zag Hongarije en Roemenië gelijk spelen (2-2). Beide grootste concurrenten hebben inmiddels 5 punten minder dan Oranje.

De onder bondscoach Van Gaal weer opgebloeide landenploeg was maar liefst 78 procent van de eerste helft in balbezit, een moyenne waar zelfs het bewierookte FC Barcelona jaloers op zal zijn. De koploper van Spanje haalt doorgaans wel een veel hoger rendement uit het veldoverwicht dan het Nederlands elftal tegen Estland.

De bezoekers verdedigden als een soort van handbalploeg, met zo veel mogelijk spelers rond het eigen strafschopgebied. Het elftal van Van Gaal slaagde er onvoldoende in om de defensie van soms 11 man sterk te verrassen. Wesley Sneijder vrolijkte zijn rentree in de landenploeg tot twee keer toe bijna op met de openingstreffer. Arjen Robben was ook dichtbij de 1-0.

De eerste interland van Sneijder na ruim een half jaar duurde slechts een half uur. De aanvoerder greep naar zijn lies en liet zich vervolgens vervangen door Rafael der Vaart. Uitgerekend de vervanger van Hamburger SV tekende in de 47e minuut van zijn 104e interland voor de openingstreffer, na goed voorbereidend werk van Daryl Janmaat. Van Gaal vierde het doelpunt uitgebreid langs de zijlijn. De opluchting was van zijn gezicht af te lezen.

De bondscoach verraste enigszins met zijn keuze voor doelman Kenneth Vermeer, die de voorkeur kreeg boven Maarten Stekelenburg. Hij maakte zelfs een uitzondering voor Jeremain Lens. De aanvaller miste de laatste 4 duels van PSV wegens een schorsing, maar mocht ondanks dat gebrek aan wedstrijdritme starten. 'Want hij is mijn beste rechtsbuiten', zei de bondscoach over de aanvaller die dit seizoen al 4 keer scoorde voor Oranje.

De tweede treffer van de thuisploeg liet op zich wachten omdat zowel Van Persie als Jonathan de Guzman in kansrijke positie miste. Het publiek raakte er allemaal niet opgewonden van, soms galmde er zelfs een fluitconcertje onder het gesloten dak van de ArenA. Het duurde uiteindelijk tot de 72e minuut totdat Van Persie de zege veilig stelde, opnieuw op aangeven van Janmaat. Ruben Schaken bepaalde met de 1500e treffer voor Oranje de eindstand (3-0).

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten
Volledig scherm
© PROSHOTS
Belangrijk

Einde wedstrijd

Afgelopen in de Arena. Oranje walst in de tweede helft over Estland heen: 3-0.

Belangrijk

GOAL!

3-0 Nederland. Ruben Schaken bekroont zijn invalbeurt met een fraaie goal. De rechtsbuiten van Feyenoord vindt de verre hoek na een voorzet van Van Persie. Schaken tekent daarmee voor de derde van vandaag én de 1500ste treffer in de geschiedenis van het Nederlands elftal.

Belangrijk

Wat een kans!

Vunk, de vervanger van Andres Oper, moét scoren, maar faalt oog in oog met Vermeer. De Est heeft alle tijd van de wereld, maar schiet wild over. Zo dicht is de jonge spits nog nooit bij een treffer geweest.

Volledig scherm
© anp

1500

Nederland heeft nog één treffer nodig om de magische grens van 1500 treffers te bereiken. Dankzij de treffer van Van Persie staat Oranje nu op 1499 doelpunten in 730 duels.

Volledig scherm
© anp
Belangrijk

GOAL!

2-0 Nederland. Robin van Persie gooit het duel een kwartier voor tijd op slot. De spits volleert binnen na weer een voorzet van Janmaat. De rechtsback van Feyenoord is de beste man aan de zijde van Oranje in de tweede helft.

Volledig scherm
© anp

Over!

Een fraaie Oranje-aanval via Robben en Van Persie kan niet met een doelpunt worden bekroond door Jonathan de Guzman. De middenvelder van Swansea City mikt net over het doel van Pareiko. Estland leeft nog.

Bijna 2-0

Wat een kans! Robin van Persie tikt de bal een halve meter over na een passje van Janmaat, die weer eens in de zestien opduikt. Volgens analist Ronald de Boer, die in de SBS-studio meer wegheeft van een Italiaanse modeontwerper dan van een voetbalkenner, zou Van Gaal Janmaat moeten wisselen om iets te kunnen forceren tegen de stugge Esten. Had 'ie goed gezien.

Uniek

Statistiekje voor de échte voetbalfreaks: Estland speelt vanavond voor het eerst in een overdekt stadion. Staat genoteerd.

Volledig scherm
© anp

Los!

Nederland voetbalt een stuk vrijer na de treffer van Van der Vaart. De doelpuntenmaker lepelt de bal op het hoofd van Robin van Persie, die in de handen van Pareiko kopt.

Volledig scherm
© ANP
Belangrijk

GOAL!

1-0 Nederland. Rafael van der Vaart draait zich knap vrij in de zestien. De spelverdeler, vlak voor rust in de ploeg gekomen voor de geblesseerde Wesley Sneijder prikt de bal in de korte hoek langs Pareiko. Aan de treffer van Van der Vaart gaat een fraaie actie van Daryl Janmaat vooraf.

Aftrap

Estland heeft afgetrapt voor de tweede helft. Er wordt weer gevoetbald!

Volledig scherm
© PROSHOTS
Belangrijk

Rust

De eerste 45 minuten zitten erop in de Arena. Oranje heeft stof tot nadenken na een zwaar teleurstellende eerste helft, waarin het nauwelijks gevaarlijk werd. De equipe van Louis van Gaal moet het de tweede helft stellen zonder Wesley Sneijder. Oranjes captain verliet tien minuten voor rust het veld met een liesblessure.

Volledig scherm
© anp

Knal

Een minuut later wordt Kenneth Vermeer voor het eerst echt getest. Vassiljev roeit de bal uit een moeilijke hoek op de vuisten van de Ajax-goalie.

Volledig scherm
© anp

Estland doet ook mee

Vlak voor rust schiet Estland voor het eerst op het doel van Vermeer. De volley van Oper eindigt in de bovenste ring. Nog twee minuten officiële speeltijd.

Volledig scherm
© anp

Geel

Arjen Robben is de eerste speler die door Mesjkov op de bon wordt geslingerd. De aanvaller van Bayern München lepelt de bal in het doel, terwijl de Russische arbiter al heeft gefloten voor buitenspel.

Volledig scherm
© anp
Belangrijk

Blessure Sneijder

Oranje moet na 35 minuten verder zonder Wesley Sneijder. De aanvoerder van Oranje verlaat het veld met een blessure aan zijn lies. Rafael van der Vaart komt in de ploeg voor zijn oude Ajax-maatje.

Naast!

Lekkere actie van Arjen Robben. De linksbuiten besluit zijn solo met een schuiver voorlangs.

Belangrijk

GOAL!?

Nee! Het feestje van Robin van Persie gaat niet door. De spits van Oranje staat in buitenspelpositie op het moment dat hij de bal ontvangt van Sneijder.

Volledig scherm
© anp

Oei!

Na een kleine 25 minuten zien we de eerste fatsoenlijke aanval van het Nederlands elftal. Robben stuurt Blind weg, die Van Persie vindt bij de tweede paal. De spits van United legt de bal met het hoofd klaar voor Sneijder, die de bal net niet lekker raakt. Een meter naast.

Volledig scherm
Louis van Gaal. © EPA
Belangrijk

Balbezit

Het balbezit is 81%-19% in het voordeel van Oranje. Dat percentage zegt eigenlijk genoeg over het wedstrijdbeeld. Louis van Gaal zit met een bezorgd gezicht op de bank.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Het Nederlands elftal hervat vanavond de kwalificatie voor het WK 2014 in Brazilië. In een goed gevulde Amsterdam Arena ontvangt de equipe van Louis van Gaal Estland, laagvlieger in poule D. Oranje (12 uit 4) behoudt bij winst de maximale score in de groep. Voor Estland (3 uit 4) rest slechts de eer. Volg het duel live op AD.nl!