Volledig scherm
© afp

Oranje met hangen en wurgen voorbij Denemarken

Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal heeft ook de tweede groepswedstrijd van het EK in eigen land gewonnen. In Rotterdam versloeg het Denemarken met 1-0. De kwartfinales zijn nu heel dichtbij voor de Oranjevrouwen. Nederland speelt maandag in Tilburg nog tegen België, dat eerder vanavond verrassend won van Noorwegen.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© afp

Door Nik Kok

Daarmee voldeed het team aan de hooggespannen verwachtingen die er rond het elftal zijn ontstaan na de eerste gewonnen wedstrijd tegen Noorwegen. Ook nu was Oranje enthousiast en energiek. Tenminste voor één helft dan. Punt van discussie in de eerste helft was een het strafschopmoment waaruit Nederland op voorsprong kwam tegen Denemarken. Talloze herhalingen op tv wezen uit Danielle van de Donk, flink op pad in het strafschopgebied, tóch licht werd aangetikt door de Deense verdediger. Terwijl zij daarna over haar eigen voeten struikelde. De strafschop was discutabel maar zo bleef in elk geval voor vandaag min of meer in stand dat er in het vrouwenvoetbal geen schwalbes voorkomen. Sherida Spitse schoot de strafschop vervolgens onberispelijk raak langs de Deense doelvrouw Petersen. Nederland moest uitkijken daarna. Een verdedigingsfout werd bijna afgestraft door de Deense aanvoerder Pernille Harder. Sowieso boden de Deense vrouwen meer weerstand dan de Noorse. 

Intenties

Het team van bondscoach Sarina Wiegman had toen allang aan het enthousiaste publiek op Het Kasteel laten zien dat het met dezelfde intenties aan het duel was begonnen als in de bejubelde openingswedstrijd tegen Noorwegen. Weer speelden de Oranjevrouwen de bal vliegensvlug naar voren. Vooral de razendsnelle Shanice van de Sanden lanceerde zichzelf meerdere malen aan de rechterkant, haar directe tegenstander constant aftroevend. Barcelona-speelster Lieke Martens zorgde voor dreiging aan de linkerkant. Wat nog ontbrak op de vrolijke feestavond in Rotterdam was een doelpunt van de spits Miedema. Ze kreeg weer kansen, niet zulke grote als in de openingswedstrijd, maar ze scoorde nog niet dit toernooi. Oranje's laatste linie beleefde zo nu en dan hachelijke momenten door eigen toedoen. Onder druk genomen ook door de Deense vrouwen die zich steeds meer lieten gelden. De uitstekende keepster Sari van Veenendaal kon zich een paar keer onderscheiden.

Weggevloeid

Sowieso zakte het spel van Nederland  in de tweede helft wat weg. Toen de energie wat weggevloeid leek na anderhalve wedstrijd fier aanvalsvoetbal. In poule A van het Europees kampioenschap gaat Nederland na de overwinning soeverein aan kop al was dat donderdagavond nog niet voldoende voor de plaatsing voor de kwartfinales. Een gelijkspel maandag tegen België in de derde en laatste groepswedstrijd is dan wel genoeg.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© afp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

92

Counter voor Oranje, maar Vivianne Miedema heeft geen energie meer om de lange weg naar het doel nog af te leggen en wordt ingehaald door de Deense verdedigsters.

91

Kopkans voor Denemarken, maar de bal gaat recht in de handen van keepster Sari van Veenendaal, die Nederland op de been houdt in de tweede helft.

90

Drie minuten blessuretijd

84

Goede vrije trap van Sherida Spitse, maar de bal gaat in het zijnet. De beste kans voor Oranje in de tweede helft, na 84 minuten. Het is vooral een kwestie van overleven in de slotfase.

78

Tweede wissel bij Oranje: Renate Jansen vervangt linksbuiten Lieke Martens, die het laatste kwartier te veel last had van een gemene tackle van Sanne Troelsgaard.

75

Nog een kwartier te gaan op Het Kasteel. Denemarken krijgt via aanvalster Pernille Harder en middenvelder Sanne Troelsgaard de nodige goede kansen in de tweede helft, maar Sari van Veenendaal keept een uitstekende wedstrijd. Oranje staat desondanks flink onder druk en moet nog een kwartier overleven om de 1-0 over de streep te trekken.

70

Keepster Sari van Veenendaal komt opnieuw goed uit haar doel en maakt het de Deense aanvalster Pernille Harder daarmee lastig. Ze raakt bij deze actie wel geblesseerd, maar kan na een korte behandeling weer verder.

64

Voorzet van Lieke Martens vanaf links. De instormende Danielle van de Donk komt te laat voor de bal, maar kegelt nog wel twee Noorse verdedigers omver.

61

Opnieuw twee goede kansen voor Denemarken, maar Pernille Harder en Sanne Troelsgaard komen niet tot scoren. Nederland heeft moeite om de bal uit het eigen strafschopgebied te krijgen, maar komt uiteindelijk goed weg.

Volledig scherm
© photo_news

59

Kopkans voor Stefanie van der Gragt, die opnieuw sterk invalt. Haar kopbal gaat rakelings naast. Nederland blijft zoeken naar de 2-0.

57

Opnieuw een goede kans voor Denemarken, maar invalster Stefanie van der Gragt kan net op tijd wegwerken voordat Pernille Harder binnen kan tikken.

54

Wissel bij Oranje: aanvoerder Mandy van den Berg wordt, net als tegen Noorwegen, vervangen door Stefanie van der Gragt. Sherida Spitse neemt de aanvoerdersband over van Van den Berg.

52

Een grote kans voor Denemarken. Pernille Harder brengt Sanne Troelsgaard in stelling, maar haar stift gaat over het doel van keepster Sari van Veenendaal, die razendsnel uit haar doel kwam.

48

De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor de Deense middenvelder Sanne Troelsgaard, na een harde tackle van achteren op Lieke Martens. De linksbuiten moet even naar de kant voor een korte behandeling, maar kan de wedstrijd voortzetten.

46

De tweede helft is begonnen op Het Kasteel. Nederland leidt met 1-0 door een benutte strafschop van Sherida Spitse na 20 minuten.

42

Na een schitterende crosspass van Sherida Spitse komt de bal voor de voeten van Lieke Martens, die vanaf links naar binnen komt en met haar sterke rechterbeen uithaalt. De Deense keepster kan redding brengen.

39

Shanice van de Sande zet de turbo weer eens aan en versnelt op de rechterflank. Ze heeft echter te veel tijd nodig om een goede voorzet af te leveren. Daarna komt de bal weer voor haar voeten en na een mooie actie wordt haar schot geblokt.

31

De bal komt uit een corner bij Vivianne Miedema, maar ze controleert de bal met haar arm. De scheidsrechter ziet het en fluit. Miedema zit nog niet in de wedstrijd.

29

Oranje gaat op zoek naar de 2-0. Na een lange aanval komt de bal op het hoofd van Lieke Martens, die even is uitgeweken naar de rechterflank. Haar kopbal komt echter kracht tekort en kan door de Deense keepster uit de lucht worden geplukt.

laad oudere berichten
  1. Panenka: 'Stuitend dat Schmidt als een foute skileraar Nijhuis de maat neemt'
    Play

    Panenka: 'Stuitend dat Schmidt als een foute skileraar Nijhuis de maat neemt'

  2. Arsenal zet goede serie voort tegen Newcastle
    Play

    Arsenal zet goede serie voort tegen Newcastle