Volledig scherm
Enkele spelers van Bayern München steken Robben een hart onder de riem na de wedstrijd. © AFP

Oranje met uitgefloten Robben verliest van Bayern

Het Nederlands elftal is dinsdagavond met een valse start aan de oefencampagne voor het EK begonnen. Bayern München versloeg Oranje met 3-2, dankzij onder meer een treffer van Mario Gomez 3 minuten voor het einde.

Volledig scherm
De Oranje-generaal kent de voornaam van Arjen Robben niet. © Pro Shots
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© afp

De eerste van vier oefenwedstrijden van het Nederlands elftal in de aanloop naar het EK had veel kenmerken van een vriendschappelijke duel. Zowel de nummer twee van het laatste WK als de verliezend finalist van de Champions League verscheen niet in de sterkste samenstelling op het speelveld, waar Chelsea zich zaterdag nog uit verslagen positie naar de Europese titel voor clubs knokte.

Bondscoach Bert van Marwijk en zijn collega Jupp Heynckes wisselden er ook vrolijk op los. Zo bracht de keuzeheer van Oranje na rust maar liefst acht nieuwe spelers. Arjen Robben, wiens langdurige blessure na het WK uiteindelijk tot dit compensatieduel leidde, verscheen pas een kwartier voor het einde in het veld. De 33.000 aanwezige fans van Bayern München trakteerden de schlemiel van de eindstrijd van de Champions League aanvankelijk op een bemoedigend applaus, maar floten hem later bij balbezit uit.

Het was te zien te zien dat het Nederlands elftal niet met de vertrouwde defensie voetbalde. Michel Vorm, de vervanger van de niet geheel fitte Maarten Stekelenburg, mocht zich aanrekenen dat Toni Kroos na 17 minuten nonchalant balverlies van Wesley Sneijder afstrafte (1-0). Ron Vlaar en Khalid Boulahrouz lieten voor rust ook zien waarom Van Marwijk voorzichtig is met John Heitinga en Gregory der Wiel. Hij heeft het tweetal, dat rust kreeg, op het EK hard nodig.

Klaas-Jan Huntelaar bewees na 18 minuten dat hij ook na een lang seizoen vaak aan een kansje voldoende heeft (1-1). Leuk voor Luciano Narsingh was dat hij twee minuten later met een stiftbal voor 1-2 kon zorgen. De buitenspeler van sc Heerenveen was niet de enige debutant. Adam Maher viel na rust is en Jetro Willems acteerde zelfs de hele wedstrijd als linksback. Hij kwam nauwelijks in de problemen.
Na de gelijkmaker van Nils Petersen na een klein half uur daalde de amusementswaarde van het duel zo ongeveer met de minuut. Oranje acteerde bijna de hele helft met de tweede keus en capituleerde in de 87e minuut na een treffer van Gomez.

FC Bayern - Nederland 3-2

Opstelling Bayern: Butt; Rafinha, Tymoschuk, Badstuber, Pranjic; Müller, Gustavo, Kroos, Alaba, Olic; Petersen.

Opstelling Oranje:
Vorm; Boulahrouz (46. Anita), Vlaar, Mathijsen (46. Bouma), Willems; N. de Jong (46. Maher), Van der Vaart (46. Strootman); Narsingh (76. Robben), Sneijder (46. S. de Jong), Kuyt (46. Lens); Huntelaar (46. L. de Jong).

Stadion: Allianz Arena

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
Narsingh juicht nadat hij de 1-2 heeft gescoord. © afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Bayern werkte vandaag nog een lichte training af, waar ook Arjen Robben aan meedeed. © afp
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm

Van minuut tot minuut:

22.25: Van Bommel reageert erg kwaad tegenover SBS: 'Ik vind het een schande dat hij zo wordt uitgefloten. Hij heeft zoveel betekend voor deze club. In de halve finale van de Champions League heeft hij nog wel een penalty benut toen niemand hem durfde te nemen.'

22.23: Afgelopen. Oranje verliest zijn eerste duel in aanloop naar het EK. Ondanks vijf treffers was het een weinig opwindend duel. De invalbeurt van Robben werd in München gemengd onthaald. Er was gefluit maar ook gezang voor de rechtsbuiten van Oranje.

22.22: Vlaar kopt een corner van de opnieuw uitgefloten Robben hoog over.

22.19: GOAL! 3-2 Bayern! De sterk ingevallen Ribéry bedient Gomez, die simpel binnen kan tikken.

22.18: Gomez laat zich vallen na een duel met Strootman. Als beloning krijgt de Duitse spits een vrije trap, die Ribéry ruim over schiet.

22.15: Bizarre taferelen in München. De naam van Robben wordt gezongen door een deel van de Bayern-fans. Mara zodra de invaller van Oranje aan de bal komt, wordt dat overstemd door een fluitconcert van andere Duitse toeschouwers.

22.13: Bij elk balcontact wordt Robben nu uitgefloten. Maar er zijn ook Duitse fans die juist zijn naam scanderen.

22.10: Robben probeert het met een afstandsschot en schiet ruim over, zoals hij dat zaterdagavond ook zo vaak deed. Meteen is er een fluitconcert te horen voor Robben.

22.09: Ribéry omspeelt Vorm, maar schiet in het zijnet. Ron Vlaar was nog attent op de doellijn.

22.08: Daar is-ie dan. Arjen Robben valt in de 76ste minuut in voor Bayern. Toch benieuwd wat er gebeurt als Oranje een strafschop krijgt...

22.06: Arjen Robben, de man om wie deze hele avond draait, maakt zich met nog ruim een kwartier op de klok klaar om in te vallen.

22.03: Bayern wisselt. Ribéry, Gomez en Contento komen erin.

21.57: Ééntweetje tussen Siem en Luuk de Jong, waarna de Ajacied hoog over schiet.

21.55: Maher verovert de bal en probeert het met een pegel van afstand. Butt kan de inzet pareren.

21.51: Mooie opening van Willems op Siem de Jong, maar die krijgt de bal net niet odner controle.

21.50: Vlaar kopt een hoekschop ruim over het doel van Butt.

21.48: Het verder stille publiek in München komt tot leven als Robben na 55 minuten aan zijn warming up begint.

21.41: Narsingh zet voor op linksbuiten Lens, die de bal niet goed op het hoofd krijgt en ruim over kopt.

21.40: Behalve doelman Krul staan er alleen maar Eredivisiespelers op het veld bij Oranje nu.

21.37: Het zijn in totaal zeven wissels: Luuk en Siem de Jong, Bouma, Anita, Strootman, Lens en Maher komen erin. Vorm, Vlaar, Narsingh en Willems zijn de vier spelers die blijven staan. Bij Bayern vallen Lahm en Boateng in.

21.35: Er staat bijna een heel Oranje-elftal klaar om in te vallen bij Oranje. Robben komt er nog niet in.

21.20: Na exact 45 minuten wordt er gefloten voor rust. Buiten de vier goals was er weinig spektakel in München. Doelpuntenmaker Narsingh en back Willems kunnen terugkijken op een prima eerste 45 minuten in Oranje.

21.18: Weinig spektakel meer na de 2-2. Enige momenten van opwinding waren overtredingen van Tymoschuk en Sneijder op elkaar.

21.14: Anita, Bouma, Maher, Lens, Strootman, Luuk en Siem de Jong lopen zich warm. Van Marwijk kondigde al aan in de rust flink te gaan wisselen.

21.11: Olic dwingt Vorm met een hard schot uit een moeilijke hoek tot een redding.

21.08: Na 33 minuten zit het duel er al op voor international Thomas Müller. Usami is zijn vervanger.

21.07: Narsingh maakt een prima indruk in het eerste half uur. Na een aantal schaarbewegingen passeert hij Alaba, maar de voorzet komt niet aan.

21.02: GOAL! 2-2 Bayern! De defensie van Oranje wordt uitgespeeld door Bayern. Olic mag vrij voorzetten en legt de bal panklaar op het hoofd van Petersen: 2-2.

20.57: Het tempo ligt laag en de duels worden zoveel mogelijk gemeden. Het is tot nu toe een echte oefenwedstrijd.

20.55: GOAL! 1-2 Oranje! Narsingh scoort bij zijn officieuze debuut. Als de verdediging van Bayern stapt voor buitenspel, heeft de aanvaller van Heerenveen plots vrij baan. Narsingh blijft kalm en verschalkt Butt met een lobje.

20.53: GOAL! 1-1 Oranje! Huntelaar wordt op links gelanceerd en haalt hard uit. De spits passeert Butt in de korte hoek. De Achterhoeker scoort dus opnieuw voor Oranje en geeft Van Marwijk stof tot nadenken.

20.52: GOAL! 1-0 Bayern!  Kroos haalt uit van afstand. Vorm tikt de bal tegen de onderkant van de lat, waarna het leer de doellijn passeert. Het schot leek niet onhoudbaar.

20.48: Aardige driehoekjes tussen Sneijder, Van der Vaart en Mathijsen. Even eerder zetten spelers van Oranje stevige tackles in op Pranjic en Olic. Verder nog weinig opwinding in de matig gevulde Allianz Arena.

20.45: Kuyt zet Huntelaar alleen voor de keeper, maar de spits stuit op doelman Butt.

20.41: Vorm heeft veel moeite met een afstandsschot van Pranjic. Willems is als eerste bij de bal en maakt er een corner van.

20.40: Olic speelt Nigel de Jong door de benen, maar Boulahrouz geeft goed rugdekking.

20.39: Nog geen gevaar vooor beide doelen in de openingsfase. De vice-Europees kampioen (Bayern) en de vice-wereldkampioen (Oranje) spelen de bal geduldig rond.

20.36: De alfabetische rugnummers van Oranje doen wat vreemd aan. Zo speelt defensieve middenvelder Nigel de Jong met nummer 9.

20.35: Er is afgetrapt door Bayern.

20.32: De afscheidnemende spelers van Bayern ontvangen een bos bloemen.

20.29: Robben zet zijn handtekening op borden die supporters hebben meegebracht. Daarop staat 'Arjan (en dus niet Arjen) Robben, Holland houdt van je'.

20.26: Bayern neemt vandaag afscheid van een aantal spelers die deze zomer de club verlaten: Breno, Jörg Butt, Rouven Sattelmaier, Ivica Olic, Daniel Pranjic en Takashi Usami.

20.12: Drie Duitse internationals starten in de basis van Bayern: Badstuber, Müller en Kroos. Volledige opstelling: Butt; Rafinha, Tymoschuk, Badstuber, Pranjic; Müller, Gustavo, Kroos, Alaba, Olic; Pedersen.

20.05: Oranje is begonnen aan de warming-up. De Allianz Arena is heel matig gevuld een klein half uur voor de aftrap. De reserves doen een rondo, maar Robben is nog steeds binnen.

20.01: Van Marwijk tegen SBS over 'debutanten' Willems en Narsingh: 'Het is niet eerlijk om ze op een wedstrijd te beoordelen. Maar dit soort wedstrijden is heel belangrijk voor sommige jongens. Ik ga in de rust acht keer wisselen.' Over de strijd tussen Van Persie en Huntelaar om de spitspostitie wil de bondscoach niets zeggen.

19.47: De rugnummers zijn vanavond op alfabetische volgorde. Van Marwijk wil nog niets laten blijken over zijn voorkeur voor bijvoorbeeld de nummer 9-positie.

19.39: Van Marwijk bij SBS6 over Robben: 'Hij is nog steeds niet blij natuurlijk, maar hij voelt zich al wat beter dan toen ik hem een paar dagen geleden aan de telefoon sprak. Ik laat hem zoveel mogelijk met rust. Hij krijgt alleen in de slotfase speeltijd. Hoe we dit gaan oplossen? Dat doen voetballers meestal met een grap.'

19.32: Huntelaar in de spits dus en geen plaats voor Van Persie. Narsingh en Willems spelen vandaag hun officieuze debuutwedstrijd.

19.26: De opstelling van Oranje is bekend: Vorm; Boulahrouz, Vlaar, Mathijsen, Willems; De Jong, Van der Vaart; Narsingh, Sneijder, Kuyt; Huntelaar.

19.19: De spelers van Oranje zijn gearriveerd in de Allianz Arena, waar de eerste fans ook al binnendruppelen. Afrtap over 70 minuten. Alle spelers inspecteren de grasmat, behalve Robben, die liever binnen blijft.

19.13: Bayern werkte vandaag zijn laatste training van het seizoen af, waar ook Arjen Robben aan meedeed. De penalty-schlemiel krijgt van Van Marwijk na de wedstrijd van vanavond 3 dagen vrij.

19.08: Als de Duitse selectie compleet is, staat er meteen een leuk uitje op het programma. De spelers bezoeken zondag de GP van Monaco.

19.05: Behalve Schweinsteiger, maken ook Philipp Lahm, Manuel Neuer, Holger Badstuber, Jerome Boateng, Toni Kroos, Thomas Müller en Mario Gomez deel uit van de voorselectie van de Duitse bondscoach Joachim Löw. Deze spelers komt Oranje dus ook mogelijk tegen in de tweede poulewedstrijd op het EK. Zaterdag sluiten de internationals van Bayern aan bij het trainingskamp van de Mannschaft in Frankrijk.

19.03: Bij Bayern ontbreekt Bastian Schweinsteiger. De middenvelder hield een blessure over aan de finale van de Champions League (waarin hij de vijfde penalty miste). Het EK komt niet in gevaar voor 'Schweini'.

19.00: Oranje speelt sowieso zonder de nog geblesseerde Stekelenburg. Wegens clubverplichtingen zijn Afellay en Schaars afwezig. Robben komt alleen als invaller het veld in kondigde Van Marwijk al aan, die ook zei dat hij niet in de sterkste basisopstelling gaat beginnen. 

18.50: Na de zo dramatisch verloren finale van de Champions League loopt Beieren niet bepaald warm voor het 'Wiedergutmachungsspiel' tussen Bayern en Oranje. Gisteravond waren er slechts 21.500 kaarten verkocht. Veel lege plekken dus in de Allianz Arena, die iets minder dan 70.000 stoeltjes telt.

18.45: Goedenavond en welkom in het liveblog over Bayern - Oranje. Een officieuze interland, maar wél de eerste test voor de voorlopige EK-selectie van Bert van Marwijk in aanloop naar het toernooi in Polen en Oekraïne. Hier mist u niets van deze op voorhand al bijzondere wedstrijd.

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
20:45
FeyenoordFEY
away logo