Oranje onder 17 geniet: 'Dit gaan we in toekomst nog vaker laten zien'

VIDEOGisteren werden ze ten koste van Italië Europees kampioen, de spelers van Oranje onder zeventien jaar. Vandaag landde coach Kees van Wonderen en zijn selectie op Rotterdam Airport. Een volle aankomsthal verwelkomde de kampioenen. ,,Prachtig om mee te maken."

Quote

Mijn geheim? Gewoon die ballen tegenhou­den

Doelman Joey Koorevaar

Het is alsof je in de tijd terug stapt, vandaag op Rotterdam Airport. De tijd dat het Nederlands voetbal nog een synoniem was voor glansrijke successen. De aankomsthal ligt bezaaid met bloemen, aan de railing hangen spandoeken met triomfantelijke teksten, en bij de koffiecorner dringen plukjes Nederlands Elftal-supporters om foto’s en handtekeningen met en van spelers. Op bescheiden niveau weliswaar, maar toch. Oranje onder 17 is Europees kampioen geworden en dat verdient een mooie ontvangst. ,,Die jongens hebben een geweldige prestatie geleverd”, zegt Nico-Jan Hoogma, kersvers directeur topvoetbal bij de KNVB. ,,We zijn heel erg trots op wat ze gedaan hebben.”

Bijvoorbeeld op doelman Joey Koorevaar, die in de benodigde penaltyserie tegen Italië twee strafschoppen keerde namens de ploeg van Kees van Wonderen. Wanneer de jonge Feyenoord-keeper uit het vliegtuig stapt wacht hem deze middag een hartstochtelijk onthaal van familieleden en vrienden. Een onthaal dat voor de goalie -die gisteren zo onverschrokken twee penalty’s uit zijn doel ranselde- duidelijk nog even wennen is. ,,Wat mijn geheim is om penalty’s te stoppen?”, herhaalt de goalie op zachte toon. ,,Gewoon die ballen tegenhouden, dat is mijn geheim.”

Volledig scherm
De tweelingbroers Jurrien en Quinten Timber met hun moeder. © ProShots
Volledig scherm
© Getty Images

Oranje won de voorgaande twee duels, tegen Ierland en Engeland, ook al via strafschoppen. Ook toen vervulde Koorevaar een prominente rol. Vandaar het grote doek dat deze snikhete maandagmiddag ontrold wordt op Rotterdam Airport. ‘Koorevaar penaltykiller’. ,,Wanneer ik in Feyenoord 1 ga laten zien dat ik een penaltykiller ben?”, zegt de nummer één van de Feyenoord onder negentien. ,,Ik hoop snel!”

Bondscoach Kees van Wonderen ziet de taferelen genoegzaam aan. De voormalige middenvelder van onder meer Feyenoord beleefde in het Engelse Rotherham, naar eigen zeggen, ‘soms nerveuze minuten’ in zijn dug-out. Maar na de uiteindelijke penaltywinst tegen Italië viel die spanning van hem af. ,,De jongens hebben zich echt van hun beste kant laten zien”, zegt hij. ,,Dat is ook voor een coach geweldig om mee te maken.”

Volledig scherm
© Getty Images

Juist ook omdat het ‘grote’ Oranje nu niet zijn meest opwindende jaren doormaakt. Of de EK-winst van zijn elftal de hoop is die doet leven? ,,Het is in elk geval een signaal dat er een goede lichting aan zit te komen”, stelt Van Wonderen. ,,Het is nu aan die jongens om zich snel nog verder te ontwikkelen. Dat doe je wanneer je in de basis speelt bij jouw club, bij voorkeur een grote club.”

Een van zijn spelers, aanvoerder Daishawn Redan, speelt al bij zo’n grote club: Chelsea. Hij toont deze maandagmiddag als eerste de beker wanneer het vliegtuig is geland in Rotterdam. ,,Dat ding is echt heel zwaar, man”, klinkt het voor de verschillende camera’s. ,,Maar we hebben het er voor over. Ik ben super trots op de boys. We zijn een stel jongens waar elftallen bang van worden. En dat gaan we in de toekomst hopelijk nog veel vaker laten zien.”

OnsOranje on Twitter

Kampioenen! 🏆 #U17EURO