Volledig scherm
Memphis Depay. © BSR Agency

Oranje voelt nauwelijks vermoeidheid na gevecht met Engelsen

Verslaggever Mikos Gouka was bij de halve finale van de Nations League tussen Oranje en Engeland. Hij zag Engelsen steeds stiller worden, hoofdschuddende analisten en een grote glimlach bij Frenkie de Jong. 

Door Mikos Gouka

En weer zet het massaal meegereisde supporterslegioen uit Engeland het nummer in. ‘Southgate, you‘re the one, you still turn me on and football is coming home again’. De Engelsen mogen zich dan ook in Portugal op straat hebben misdragen, voor het maken van sfeer in een voetbalstadion kun je de fans wel uitnodigen. Dat ze daar een nummer van Atomic Kitten moeten gebruiken, het is ze vergeven.

In Guimarães voelt de halve finale van Nations League duidelijk aan als een wedstrijd waarin er echt iets op het spel staat. Als Matthijs de Ligt eerst een bal van Marten de Roon verkeerd aanneemt en daarna Marcus Rashford binnen de beruchte lijnen vloert, klinkt een oorverdovend gejuich uit de vele vakken waar Engelsen zitten.

Maar de aanhang wordt steeds stiller als Nederland de bal van voet tot voet laat gaan. Donny van de Beek zou na afloop zeggen dat die aanpak de enige manier is om na een lang een slopend seizoen overeind te blijven in een zware wedstrijd. ,,Want als je achter de bal moet aanlopen, wordt het niks’’, zegt hij.

Tekst gaat verder onder de foto...

Volledig scherm
© BSR Agency

Schouderklopje

Halverwege dat gesprek in de zogenaamde mixed zone, de plek waar journalisten en spelers elkaar na afloop kunnen ontmoeten, voelt hij een tikje op zijn schouder. Dele Alli wil lang de na de wedstrijd, maar voor hij de spelersbus instapt zijn Nederlandse collega echt nog feliciteren met het bereiken van de finale.

Bekijk hieronder de reactie van Donny van de Beek.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Oranje is de verdiende winnaar, vindt ook Alli die nog geen week geleden ook al de finale om de Champions League verloor. En dat is ook zo, al hing die winst aan een zijden draadje toen Jesse Lingard scoorde. Engelsen tuimelen over elkaar van vreugde op de tribunes. De VAR greep in, zoals Jasper Cillessen ingreep op het moment dat Jadon Sancho vogelvrij mocht inkoppen op het moment dat het nog 0-1 stond.

Als de verlenging op het punt van beginnen staat, spreekt Ronald Koeman duidelijk zichtbaar vanaf de perstribune zijn manschappen nog eenmaal toe. Even daarvoor heeft hij gemonsterd wie er fysiek nog in staat is om de eindstreep te halen. Georginio Wijnaldum haalt zijn schouders op, de middenvelder van Liverpool trekt zijn sprintjes alsof hij net okselfris aan een nieuw seizoen is begonnen. Quincy Promes maakt uiteindelijk het verschil, al was de 2-1 een eigen doelpunt van Kyle Walker. Op de perstribune schudt Chris Sutton, voormalig spits van Chelsea zijn hoofd. Harry Maguire, John Stones en Ross Barkley maken kinderlijke fouten, constateert hij namens de BBC.

Bondscoach Southgate, die van ‘you‘re the one’, neemt het later voor die bekritiseerde spelers op. Een bal verspelen, het hoort er allemaal bij. Maar niet voor Frenkie de Jong. De Engelsen zijn lyrisch. Net als de Spanjaarden trouwens. Een Spaanse journalist probeert zo’n beetje elk gesprek met De Jong te onderbreken om hem alvast iets over Barcelona te vragen. De spelverdeler van Oranje negeert die pogingen vakkundig. Alleen de vraag of Matthijs de Ligt ook niet lekker naar Camp Nou moet verhuizen levert een glimlach op. ,,Dat zou ik wel leuk vinden’’, zegt hij.

Bekijk hieronder de samenvatting.