Volledig scherm
WK-finale van 1974: Duel tussen de Verlosser (Johan Cruijff) en de Keizer (Franz Beckenbauer). © ANP

Oranje wacht al 16 jaar op overwinning tegen Duitsland

StatistiekenHet Nederlands elftal voetbalt vanavond voor de 41ste keer tegen Duitsland. Oranje won tien van de voorgaande ontmoetingen, vijftien duels eindigden onbeslist en eveneens vijftien gingen verloren. Lees hier alle statistieken en andere wetenswaardigheden rond de burenruzie.

• De mooiste zege dateert van 21 juni 1988, toen het Nederlands elftal het toenmalige West-Duitsland in Hamburg tijdens de halve finale van het gewonnen EK met 2-1 versloeg. Ronald Koeman, de huidige bondscoach, tekende voor de gelijkmaker. Marco van Basten zette Nederland met de 2-1 op zijn kop. 

Volledig scherm
Rafael van der Vaart in 2012 in duel met Mats Hummels. © ANP

• De pijnlijkste nederlaag dateert van 7 juli 1974 toen Oranje in de finale van het WK een voorsprong verspeelde (2-1). In het Olympia-stadion van München opende Johan Neeskens de score vanaf de strafschopstip, maar Paul Breitner en Gerd Müller bezorgden de Duitsers toch de wereldtitel.

• Oranje won zijn laatste vijf duels met Duitsland niet. De laatste zege was een 3-1 overwinning in een oefeninterland in Gelsenkirchen op 20 november 2002. Patrick Kluivert, Jerrel Hasselbaink en Ruud van Nistelrooy scoorden, Fredi Bobic deed iets terug. Oranje wacht dus al 16 jaar op een overwinning tegen Duitsland.

Volledig scherm
Robin van Persie scoort tegen Duitsland op het EK in 2012 © Getty Images

• Het is vanavond in Amsterdam de eerste onderlinge ontmoeting sinds de 0-0 op 14 november 2012, toen ook in Amsterdam. Enkele maanden daarvoor troffen de landen elkaar nog in de groepsfase van Euro 2012, toen Duitsland met 2-1 won. Mario Gómez maakte toen de twee Duitse doelpunten. Robin van Persie deed zijn duit in het zakje voor Oranje.  

• In tien duels waarin er iets op het spel stond (kwalificatie of groot toernooi) wist Oranje slechts twee keer te winnen van de Duitsers, namelijk de halve finale van het EK in 1988 (2-1) en het duel in de groepsfase van het EK in 1992 (3-1).

• Bondscoach Ronald Koeman scoorde twee keer in de zes wedstrijden die hij tegen (West-) Duitsland speelde. Koeman benutte tweemaal een strafschop: een keer in de halve finale op het EK in 1988, een andere keer tijdens het WK in 1990, toen Nederland met 2-1 verloor in de achtste finale.

Volledig scherm
Ronald Koeman scoort op het EK in 1988 tegen West-Duitsland. © AFP

• Nederland kan vanavond zijn 400ste zege boeken. In 796 interlands won Oranje 399 keer, 222 duels werden verloren en 175 keer werd het een gelijkspel. De eerste overwinning boekte Nederland in 1905 toen België met 4-1 werd verslagen.

• In totaal kwamen 770 spelers sinds 1905 voor het Nederlands elftal uit. Dat aantal kan vanavond worden uitgebreid naar 774, want Denzel Dumfries, Steven Bergwijn, Pablo Rosario en Arnaut Danjuma Groeneveld kunnen hun debuut maken.

• De laatste speler die scoorde bij zijn debuut voor Oranje was Ruben Schaken. Dat deed hij op 12 oktober 2012 tegen Andorra (3-0).