Volledig scherm
© AD

Oranje wacht avond vol spanning en dramatiek

 Als de laatste training maatgevend is, is Oranje klaar voor de kraker van vanavond tegen de Turken. Met name Huntelaar en Sneijder ramden de ballen uit alle hoeken en standen raak. Ook bondscoach Guus Hiddink zet zich schrap voor wat een avond vol spanning en dramatiek kan worden in de EK-kwalificatie. Een avond van alles of niets.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Oranje heeft geoefend met een paar spelvarianten, met ook een noodscenario met Bas Dost als stormram voor als de zege op het eind nog moet worden afgedwongen. Het is vooral de vraag hoe Oranje ervoor gaat zorgen dat de aanval, zonder Robben en Van Persie, wordt bediend. Én hoe aan de overkant een snelle achterstand wordt vermeden. Dat was immers het grote probleem in het begin van de kwalificatie, de reden waarom Oranje nu al met het mes op de keel speelt. Vijf (oefen)duels op een rij kwam Oranje steeds met 1-0 achter.

Spelhervattingen
,,Met name uit spelhervattingen. Daar hebben we deze week extra over gepraat,'' zegt Hiddink. ,,Bij corners tegen hebben voetballers vaak de neiging om even te ontspannen voordat de bal wordt genomen. Maar juist dan moet je elkaar kunstmatig scherp maken.''

Hiddink is niet van plan een extra verdedigend accent te leggen in de opstelling om zo een snelle achterstand tegen te gaan. ,,Nee, de scherpte moet niet samenhangen met het opstellen van een extra verdediger. Het gaat erom dat ze het gevaar ruiken en te lijf gaan.''

Sneijder en Clasie
Op basis van de recente historie is Oranje favoriet. Het is nog maar anderhalf jaar geleden dat Nederland onder Louis van Gaal met 0-2 won in Istanboel, in een wedstrijd waarin de Turkse bondscoach Fatih Terim zich tactisch wel heel simpel liet aftroeven. Op het middenveld speelden Sneijder en Jordy Clasie die avond met lef en slimheid. Leroy Fer was de krachtpatser met loopvermogen die het trio completeerde.

Terim is ook vanavond weer de coach bij de Turken. En Sneijder en Clasie zijn eveneens beschikbaar. Fer is er niet, maar Wijnaldum of Nigel de Jong brengt ook een beuls-lijf mee voor de strijd.Naast Oranje spelen ook IJsland en Tsjechië vanavond hun vijfde wedstrijd in de kwalificatie.

Pikant detail is dat die beide wedstrijden al klaar zullen zijn als Nederland nog moet aftrappen. Stel dat de Tsjechen en IJsland drie punten pakken, dan komt het spel helemáál op de wagen. Dan wordt de druk op Oranje én Hiddink echt tot het maximum opgevoerd.

Vermoedelijke opstellingen
Oranje: Cillessen; Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi, Blind; Clasie, Sneijder, N. de Jong; Promes, Huntelaar, Afellay.
Turkije: Volkan; Gönül, Aziz, Balta, Erkin; Tufan, Emre, Topal; Töre, Yilmaz, Çalhanoglu.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement