Oranje wacht op nieuwe Robben of Van Persie

Natuurlijk zijn de spelers van het Nederlands elftal nog wel even teleurgesteld na de nederlaag in de finale van de Nations League tegen Portugal (0-1). Maar het meeste verdriet zal plaatsmaken voor gepaste trots als ze op hun vakantieadressen zijn gearriveerd. "Het volk staat weer achter ons", zei Daley Blind.

Oranje moest van ver komen na het gemiste EK van 2016 en het WK van 2018. ,,Wie had gedacht dat we de finale van de Nations League zouden halen?", zei Frenkie de Jong. ,,Als eerste in een poule eindigen met Frankrijk en Duitsland en dan donderdag hier ook nog even winnen van Engeland in de halve finale. Ze houden weer rekening met ons."

De Jong erkende dat hij vorige maand na de uitschakeling van Ajax in de halve finale van de Champions League meer stuk zat dan na het verlies in Estádio do Dragão in Porto. "Dat was vast anders geweest als dit een finale van een WK of EK was geweest", zei hij. "Dit is dan toch maar de Nations League. Het belangrijkste is dat we ons nu voor het EK kwalificeren. Ik denk dat we als elftal nog kunnen groeien.”

Quote

Na de zomer moeten we ons voor het EK kwalifice­ren. Daar moet alles voor wijken.

Virgil van Dijk

Oranje hervat het kwalificatietoernooi voor het EK begin september met uitwedstrijden tegen Duitsland en Estland. Bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers hebben er inmiddels met Noord-Ierland een geduchte concurrent bijgekregen voor de bovenste twee plaatsen in de poule. Die ploeg is na drie groepsduels nog zonder puntenverlies en loopt dinsdagavond verder uit als ook Wit-Rusland wordt verslagen. Voor Nederland dreigt een inhaalrace, met nog twee ontmoetingen met Noord-Ierland in het verschiet.

Bondscoach Koeman hoefde niet lang na te denken over de vraag wat er beter moet bij Oranje. "Verdedigend en op het middenveld staat het goed", antwoordde hij. "Laten we hopen dat we er de komende jaren voorin meer bij krijgen. Dan winnen we aan creativiteit en scorend vermogen.”

Oranje leunt nu in aanvallend opzicht vooral op Memphis Depay. En als die aanvaller het even laat afweten, zoals tijdens de finale tegen Portugal, dan moeten Ryan Babel, Steven Bergwijn, Quincy Promes of Luuk de Jong het verschil maken. Justin Kluivert speelt nog niet vaak genoeg bij AS Roma en Javairô Dilrosun en Arnaut Danjuma Groeneveld kampten de afgelopen maanden met blessureleed. Het wachten is op een nieuwe Arjen Robben of Robin van Persie. Niemand weet hoe lang. ,,Maar ook met deze ploeg hebben we het afgelopen jaar grote landen verslagen", zei Virgil van Dijk. ,,Daar mogen we even trots op zijn. Na de zomer moeten we ons voor het EK kwalificeren. Daar moet alles voor wijken.”

Memphis Depay, bondscoach Ronald Koeman en Daley Blind na de finale van de Nations League.
Volledig scherm
Memphis Depay, bondscoach Ronald Koeman en Daley Blind na de finale van de Nations League. © ANP
Portugal scoort tegen Oranje: doelpuntenmaker is Goncalo Guedes (midden).
Volledig scherm
Portugal scoort tegen Oranje: doelpuntenmaker is Goncalo Guedes (midden). © BSR Agency
Oranje is op weg naar de medailles.
Volledig scherm
Oranje is op weg naar de medailles. © ANP