Arjen Robben na zijn één van zijn goals tegen Zweden.
Volledig scherm
Arjen Robben na zijn één van zijn goals tegen Zweden. © Pim Ras Fotografie

Oranje zegt Robben met terugwerkende kracht nog ‘dank je wel’

Dat Oranje vanavond zijn eerste prijs sinds 1988 kan winnen, is met terugwerkende kracht eigenlijk te danken aan Arjen Robben. Die besloot in oktober 2017 nog één keer te vlammen tijdens zijn afscheidsinterland tegen Zweden. De 2-0 zege die avond, met beide goals van Robben, bezorgde Oranje op de valreep nog een plek in de hoogste divisie A van de Nations League.

Door Maarten Wijffels

Bijna niemand weet het nog. Maar in de herfst van 2017 bereidde de KNVB zich voor op een dubbele kater. Het Nederlands elftal ging het WK van 2018 missen. Dat was zeker geworden na een 8-0 zege van Zweden op Luxemburg in de kwalificatiereeks, waardoor de Zweden hun laatste poulewedstrijd uit tegen Oranje met dikke cijfers mochten verliezen.

Beluister hieronder de Nations League-podcast

Maar dat was niet het enige. Oranje dreigde ook plaatsing mis te lopen voor een lucratief nieuw landentoernooi onder de vlag van de UEFA. In 2018 zou de zogenoemde Nations League van start gaan, een toernooi met vier divisies, waarbij alle 55 landen van Europa zouden worden ingedeeld op A-B-C- en D-niveau zoals bij een sport als ijshockey.

En om tot die indeling te komen hanteerde de UEFA een plaatsingslijst, waarop Oranje net buiten de top-12 dreigde te gaan eindigen, zeg maar de grens tussen het A- en B-niveau van de nieuwe Nations League. Het verschil in de praktijk tussen spelen in een mogelijke poule met landen als Frankrijk en Duitsland en spelen tegen pak ‘m beet Slowakije en Rusland.

Maar toen kwam die laatste kwalificatiewedstrijd tegen Zweden die ook nog meetelde voor de Nations :eagueranking en daar wilde Arjen Robben nog wel iets van maken. Oranje niet naar het WK, oké, dat was dus duidelijk, maar hij kon nog wel zélf met een topprestatie afsluiten na een interlandloopbaan van bijna 15 jaar. ,,Ik wilde nog één keer alles geven en toch eervol het boek Oranje sluiten,’’ keek Robben laatst nog eens terug op dat slotakkoord in de Arena. En zo ging het ook. Hij maakte 1-0 en 2-0 met een geweldige pegel van afstand en uit een penalty en stapte onder luid applaus weg van het grote podium.

Later die avond bleken het nog gouden treffers ook. In die zin dat ze Oranje in extremis tóch nog in de A-poule van de Nations League brachten. Nederland wipte alsnog over Oostenrijk heen naar die cruciale plek 12, zoals te zien is in bovenstaand staatje.

En de rest is bekend: bij de loting kwamen daarna geen zaaddodende affiches tegen Wales of Bosnië uit de koker, maar krakers tegen Duitsland en Frankrijk.

Arjen Robben in zijn  laatste wedstrijd als international. Rechts Markus Berg.
Volledig scherm
Arjen Robben in zijn laatste wedstrijd als international. Rechts Markus Berg. © Pim Ras Fotografie