Volledig scherm
© pro shots

Oranjevrouwen zetten reuzenstap richting WK

De voetbalsters van Oranje wonnen vanavond simpel van concurrent Ierland met 0-2. Het WK van volgend jaar is weer een stap dichterbij. Imponeren op een groot toernooi is precies wat deze succesvolle generatie nodig heeft om geen eendagsvlieg te blijken. Het momentum is er.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp

Door Daniël Dwarswaard 

De slagregens razen over het drassige veld van het Tallaght Stadion, een complex waar elke ploeg in de Nederlande Jupiler League de neus voor ophaalt. Arme cameraman die negentig minuten lang in de stromende regen vanaf een hoogwerker achter het doel filmt. Maar zo moet dat nu eenmaal in dit stadionnetje. De persdame van de Ierse voetbalbond heeft een dag eerder nog in haar enthousiasme verkondigd dat het stadion zo goed als uitverkocht is, maar dat blijkt een tikkeltje optimistisch. Er zijn vierduizend toeschouwers, een record in Ierland.

Voor de Ierse vrouwen is dit de grootste wedstrijd uit hun carrières. Thuis spelen tegen de regerend Europees kampioen Nederland. Een maffe Ier rinkelt om de zoveel tijd met een enorme koeienbel. De plaatselijke fanfareband speelt vlak voor de aftrap tamelijk vals het Ierse volkslied. De fans op de hoofdtribune kunnen er wel om lachen.

De start van Oranje is níet vals. Lineth Beerensteyn, die de niet fitte Vivianne Miedema vervangt, maakt snel 0-1. Na twintig minuten is het via een penalty van Sherida Spitse 0-2. Door de zege is het WK een stuk dichterbij. Het Nederlands vrouwenelftal heeft ook geen tijd te verliezen. Nú zitten de stadions vol, nú hebben ze de aandacht waar eerdere generaties voor hebben geknokt.

Over generaties gesproken: ook dát is een reden dat dit elftal moet pieken op een mondiaal toernooi. Want kijk eens naar de opvallende speelsters van dit team. Miedema kan met haar 21 jaar nog wel járen mee. Lieke Martens is 26 als het WK volgend jaar juni begint. Shanice van de Sanden ook, Daniëlle van de Donk 27. Spitse is in Frankrijk 29. Kortom: leeftijden waarbij normaal gesproken het beste uit de carrière gehaald kan worden.

Stand in Groep 3
Noorwegen won vanavond met 3-0 van Noord-Ierland door doelpunten van Caroline Hansen (twee) en Isabell Herlovsen. Door die uitslag leidt ORanje met 13 punten uit 5 duels, Ierland volgt op drie punten, Noorwegen op vier. De Noorse vrouwen hebben nog wel een duel tegoed.

De Europese titel heeft de sport in Nederland veranderd. Meisjesvoetbal zat al in de lift, maar met de pas geboren idolen is de motivatie om te voetballen alleen maar groter geworden. Trainingen, opleidingen en begeleiding bij prof- en amateurclubs verbeteren kwalitatief. Ook de jeugdploegen van Oranje presteren goed. Maar garanties dat het toekomstige kampioenen oplevert, zijn er niet. Tastbaar gesteld: wie zegt dat er om de zoveel jaar een natuurtalent als Martens wordt geboren? Vraag voor de komende jaren zal dan ook vooral zijn: is dit Nederlands team de standaard voor de toekomst of juist de uitzondering?

Volledig scherm
© anp

In het verlengde daarvan: dat alle stadions waarin Oranje nu de thuiswedstrijden speelt bomvol zijn, is ook geen vanzelfsprekendheid in de nabije toekomst. Het belangrijkste kenmerk van een hype is dat het ook zo weer over kan zijn. Presteren op het WK zou wat dat betreft de definitieve doorbraak voor het vrouwenvoetbal betekenen. Wat betreft het Nederlands team althans. Want van de nationale competitie ligt nauwelijks iemand wakker. De beste speelsters van dit Nederlands team spelen niet voor niets in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. In een sterkere competitie, voor een volwaardig salaris.

Na het EK is Oranje gestegen naar de zevende plek op de wereldranglijst. De andere Europese landen Engeland, Duitsland en Frankrijk staan nog altijd hoger, maar afgelopen zomer leverde Nederland het bewijs niet voor die landen onder te hoeven doen. Van Engeland werd in een directe confrontatie gewonnen. Maar op een WK moeten daar ook wereldwijde nummer één Amerika, Canada en Australië bij worden opgeteld. Nederland kan niet wachten op juist die krachtmetingen. Het moment is er voor.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Afgelopen!

Einde wedstrijd, Oranje wint ook van Ierland (2-0) en is dicht bij het WK!

89e minuut

Oranje speelt het rustig uit. Een slotoffensief van de Ierse vrouwen zit er niet in.

Twee minuten extra tijd.

83e minuut

Beerensteyn lust nog wel een doelpuntje. De vervanger van Miedema schiet van dichtbij in het zijnet.

82e minuut

Het wordt grimmiger in Dublin. Speelsters van beide landen delen flink uit en dat levert kaarten op voor onder andere Van de Donk en Van der Gragt.

Volledig scherm
© anp

76e minuut

Prachtige aanval Oranje en dito redding Hourihan. Groenen steekt de bal op Beerensteyn, die op haar beurt Van de Donk vindt. De middenvelder schiet hard en hoog, maar de Ierse goalie krijgt er een handschoen achter.

69e minuut

Eerste wissel bij Nederland: Shanice van de Sanden maakt plaats voor Jill Roord.

68e minuut

Bij de andere wedstrijd in groep 3, tussen Noord-Ierland en Noorwegen, staat het halverwege 0-0. Dat mag je voor de Noren een blamage noemen.

67e minuut

Beerensteyn schiet op aangeven van Martens op de voeten van Hourihan, meer geluk dan wijsheid.

Volledig scherm
© anp

64e minuut

Ruim een uur gespeeld en het voetbal wordt er niet beter op. Ierland lijkt de moed al op te hebben gegeven en Oranje vindt het welletjes zo. De eerste wissel van bondscoach Wiegman is aanstaande.

56e minuut

Gele kaart Siri Worm, die Berrett aan het shirt trekt en zo de counter eruit haalt.

55e minuut

Mooie dribbel Van de Donk. De speelster van Arsenal dribbelt voorbij een paar Ieren, maar schiet hoog over.

Volledig scherm
© anp

51e minuut

Weer mag Dominique Janssen aanleggen voor een vrije trap. Deze poging is iets te hoog, Hourihan hoeft niet in actie te komen.

50e minuut

4047 toeschouwers, waaronder 120 Nederlandse in het uitvak, zitten er op de tribunes in het Tallaght Stadion. Een fractie van de 30.000 die er vrijdag in Eindhoven voor sfeer zorgden.

49e minuut

Een vrije trap van Dominique Janssen eindigt op de lat! Keepster Hourihan verkeek zich er volledig op.

Volledig scherm
© anp

Aftrap tweede helft!

Zonder wijzigingen beginnen Nederland en Ierland aan de tweede helft. Oranje trapt af.

Rust

Rust bij Ierland-Nederland 0-2
Met een comfortabele voorsprong gaan de Nederlandse vrouwen aan de thee. Waar Oranje vooraf dacht een lastige kluif aan Ierland te hebben, was de ploeg van Sarina Wiegman vanaf de aftrap heer en meester. Beerensteyn en Spitse, vanaf de penaltystip, kwamen tot scoren.

Volledig scherm
© anp

40e minuut

Van de Sande lijkt voor de vroege beslissing te zorgen, maar haar rake kopbal op aangeven van (opnieuw) Renate Jansen wordt afgefloten vanwege buitenspel.

Volledig scherm
© anp

37e minuut

Nederland wil dat de buit al voor rust binnen is. Beerensteyn en Van de Donk leggen aan, maar krijgen de bal niet tussen de palen.

33e minuut

Paal! Een enorme uithaal van Spitse is Hourihan te machtig, maar de Ierse doelvrouw wordt gered door het aluminium.

32e minuut

Inmiddels is in Belfast ook het duel tussen Noord-Ierland en Noorwegen begonnen, maar bij deze stand hoeft Oranje zich daar niet mee bezig te houden.

laad oudere berichten