Oud & Nieuw in leeg hotel en oma op het hoofdveld

ColumnAD Sportwereld volgt ook tijdens de winterstop de top-3 op de voet. Dagelijks is een column te lezen over het trainingskamp in het buitenland. Vandaag de column van Feyenoord-verslaggever Mikos Gouka. Dinsdag meldt PSV-reporter Maarten Wijffels zich vanuit Malta. Woensdag bericht Ajax-verslaggever Daniël Dwarswaard vanuit het Turkse Belek.

Quote

De gepensio­neer­de internatio­naal chauffeur Blankens­poor reist vooruit. Om de trainings­ma­te­ri­a­len, die uiteraard niet allemaal in het vliegtuig passen, alvast af te leveren in het spelersho­tel.

Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

Wie deze week Feyenoord bezoekt in Albufeira, zal de zon waarschijnlijk niet te zien krijgen. Maar de aanhang van de Rotterdammers krijgt wél alle gelegenheid om heel dichtbij hun helden te komen. De spelers ogen deze week ontspannen en wie een teen op het trainingsveld zet, krijgt dit keer niet meteen een stadionverbod.

Zelfs voor speciale verzoeken is ruimte. Trainer Giovanni van Bronckhorst neemt bijvoorbeeld de tijd als een supporter vraagt of hij een spontane boodschap wil inspreken voor een zieke vriend. En vandaag na de ochtendtraining wandelde er plotseling een oma het veld op.  

Al 52 jaar in het bezit van een seizoenkaart en met haar dochter en kleindochter op bezoek in Estadio Da Nora, greep ze de gelegenheid aan om zichzelf te laten vereeuwigen met de selectie van Feyenoord.  

Een paar meter verderop staat Rob Blankenspoor te genieten. De 67-jarige Leidschendammer is gehuld in de officiële trainingskleding van Feyenoord. En als hij de kleedkamer binnenwandelt, zegt niemand dat hij niet welkom is.  

Dat zit zo: als Feyenoord op trainingskamp gaat, reist de gepensioneerde internationaal chauffeur Blankenspoor steevast vooruit. Om de trainingsmaterialen, die uiteraard niet allemaal in het vliegtuig passen, alvast af te leveren in het spelershotel.

Blankenspoor legde afgelopen week de bijna 2400 kilometer tussen Leidschendam en Albufeira af in drie dagen. De jaarwisseling vierde de aanhanger van Feyenoord in een bijna lege hotelbar in Badajoz, op tweeduizend kilometer van zijn vrouw en hond.  

Maar als hij dan een oma en haar kleindochter het veld op ziet wandelen om kennis te maken met Van Bronckhorst en de spelers, straalt hij van oor tot oor. Net als het publiek dat spontaan een klaterend applaus liet klinken toen de trotse oma weer heelhuids het slechte veld van Estadio Do Nora afstapt.

Volledig scherm
© Pro Shots