Volledig scherm
© anp

Oud-scheidsrechter Van der Kroft overleden

Leo van der Kroft is op 87-jarige leeftijd overleden. Hij was vanaf het seizoen 1966/1967 tot en met 1975/1976 scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal en floot interlands en Europese bekerwedstrijden.

Volledig scherm
© anp

De Haagse arbiter was bondsridder van de KNVB en lid van verdienste bij ADO Den Haag. Hij is gisteren na een kortstondig ziekbed gestorven, meldde zijn familie.

Van der Kroft staat te boek als de eerste scheidsrechter die in Nederland een gele kaart gaf, aan Feyenoorder Willem van Hanegem in 1972 tijdens Feyenoord-NEC.

Een beroemde wedstrijd die Van der Kroft leidde was het duel in de kwartfinales van de Europa Cup 1 tussen Borussia Mönchengladbach en Real Madrid CF in 1976. Hij keurde twee doelpunten van Borussia af, waardoor Real de halve finales bereikte. Hoewel de UEFA protesten van de Duitse club terzijde legde, besloot de FIFA de invitatie aan Van der Kroft om te fluiten tijdens de Olympische Zomerspelen 1976 in te trekken.

Na zijn actieve carrière was hij bestuurlijk actief in de KNVB, UEFA en FIFA. Hij was in 1971 mede-oprichter van de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV). In 2000 benoemde de KNVB Van der Kroft tot bondsridder. Na ruim vijftig jaar lidmaatschap van ADO Den Haag werd hij in 2011 benoemd tot lid van verdienste van die club.

Vanwege het overlijden van Van der Kroft, zullen de scheidsrechters in het betaald voetbal dit weekend rouwbanden dragen, meldde de KNVB.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement