Volledig scherm
Archiefbeeld Nanninga © anp

Oud-voetballer Dick Nanninga (66) overleden

Dick Nanninga is dinsdag op 66-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn voormalige club Roda JC.

Volledig scherm
Dick Nanninga in 2003 in het programma Sport in Beeld. © pro shots
Volledig scherm
Nanninga aan het vissen op zijn vrije dag tijdens het WK '78 in Argentinië. © pro shots
Volledig scherm
Dick Nanninga in 1984 als speler van MVV. © anp

Nanninga, die woonde in het Belgische Neeroeteren, verkeerde al lange tijd in slechte gezondheid. Hij raakte in 2012 in coma toen zijn linkerbeen geamputeerd moest worden. Pas na vijf maanden ontwaakte hij. In 2014 moest hij opnieuw onder het mes. Ditmaal werd zijn rechteronderbeen geamputeerd.

De oud-speler van Veendam, Roda JC en MVV was lang het boegbeeld van de club uit Kerkrade, maar hij verwierf internationale bekendheid door zijn doelpunt in de finale van het WK van 1978 tegen thuisland Argentinië. Als invaller voor Johnny Rep tekende hij acht minuten voor het einde van de reguliere speeltijd voor de gelijkmaker (1-1). Oranje verloor de eindstrijd in de verlenging met 3-1.

Het doelpunt van Nanninga in die WK-finale is nog steeds het enige velddoelpunt ooit door een Nederlander gemaakt in de finale van een wereldkampioenschap. In Argentinië verwierf de destijds 29-jarige spits bovendien bekendheid met de uitspraak 'die kogels kop ik gewoon terug', over de angst voor een militaire junta in Argentinië.

Bloemenstal
De kopsterke Nanninga scoorde zes keer in vijftien interlands. De geboren Groninger startte zijn loopbaan in 1973 bij Veendam. Hij koos een jaar later voor Roda JC waar hij met 107 treffers naam maakte als topschutter aller tijden van de club uit Kerkrade. Nanninga wekte de belangstelling van Ajax maar het kwam niet tot een transfer omdat hij zijn bloemenstal in Kerkrade wilde blijven runnen.

Nanninga ging in 1982 een kortstondig avontuur aan bij Seiko uit Hongkong en voetbalde vervolgens nog drie jaar in het shirt van MVV. Hij beëindigde zijn loopbaan in 1986.

Bekijk een fotoserie van de oervader aller pinchhitters.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Nanninga als speler van Roda JC in duel met Sören Lerby van Ajax. © anp