Volledig scherm
Oussama Tannane. © ANP Pro Shots

Overwinning in oefenwedstrijd moet FC Utrecht vertrouwen geven

De Graafschap-thuisHet vaak nog stroperige FC Utrecht heeft veel vertrouwen geput uit de oefenwedstrijd tegen het Belgische Waasland-Beveren die in de interlandbreak met 6-0 werd gewonnen. Een voorbode voor zondag tegen De Graafschap?

Volledig scherm
Trainer Dick Advocaat. © ANP Pro Shots

Door Tim Reedijk

Cyriel Dessers, Simon Gustafson (beiden tweemaal), Oussama Tannane en Nick Venema scoorden tegen de Belgen. Natuurlijk, het was maar een oefenwedstrijd, maar met de wetenschap dat FC Utrecht nog niet bepaald soepel voetbalt en bovendien moeizaam scoort, is het toch een opsteker voor trainer Dick Advocaat.

Eindelijk was ook Tannane trefzeker, die nog droog stond en de laatste weken zichtbaar op zoek was naar zijn goal. ,,Ik was bij vier goals betrokken, dus dat was wel even lekker. Het was al een tijdje geleden”, aldus de 24-jarige aanvaller. Dat Advocaat in hem een potentiële sterspeler ziet, is geen geheim, maar ‘De Kleine Generaal’ weet dat er nog een weg te gaan is. ,,Hij moet nog wel een stap maken. Hij is nog niet de Tannane van Heracles. Zijn lichaam moet nog wel wat beter in shape, maar dat weet ‘ie zelf ook. Hij is hard aan het werk om zijn lichaam zo te prepareren dat hij optimaal kan presteren.”

Advocaat oefende tegen de Belgen in de eerste helft in het inmiddels vertrouwde 4-3-3-systeem met Cyriel Dessers voorin. De tweede helft probeerde hij het 4-4-2 dat de afgelopen jaren werd gehanteerd in de Domstad. ,,Ik vind dat je allebei moet kunnen spelen. Het 4-4-2 zijn ze hier gewend en dat wilde ik wel eens terugzien. Ik heb ook steeds gezegd dat we wel punten halen, maar qua spel moet het beter.”

Gavory

Liefst zes spelers kan hij niet gebruiken in zijn zoektocht naar beter spel. Behalve het bekende kwartet Jean-Christophe Bahebeck, Rico Strieder, Nick Marsman en Simon Makienok (die gisteren geopereerd is en waarschijnlijk het hele seizoen niet meer voetbalt) zijn ook Nicolas Gavory en Leon Guwara afwezig door blessureleed.

Ondanks dat zijn drie punten vereist tegen De Graafschap. En als je met zes doelpunten van de Belgische nummer 14 wint, wat is er dan mogelijk tegen de Nederlandse nummer 17? Advocaat denkt dat het niet zo simpel zal gaan. ,,Het is een lastige ploeg om tegen te spelen met zoveel mensen achter de bal. Daar hadden PSV en AZ het in het begin ook moeilijk mee. Maar laat het duidelijk zijn dat we de punten moeten terughalen die we tegen Vitesse hebben laten liggen.”