Volledig scherm
Nieuwe gezichten op de training bij ADO Den Haag: Laurens de Bock (l) en George Thomas. © Angelo Blankespoor

Pardew ziet concurrentie bij ADO toenemen: ‘Spelers moeten niets voor lief nemen’

Bij ADO Den Haag is een paar dagen voor de hervatting van de eredivisie veel nieuw. De uit Engeland overgekomen trainer Alan Pardew doet er alles aan om bij de nummer 17 van Nederland onmiddellijk impact te hebben.

Door Yorick Groeneweg

Door het Zuiderpark waaide vandaag niet alleen letterlijk een frisse wind. Op historische bodem werkte de flink gewijzigde selectie van ADO Den Haag deels op natuur- en deels op kunstgras toe naar het meteen al zeer belangrijke duel van komende zondag met hekkensluiter RKC.

Op trainingskamp was Sam Stubbs er al bij, nu sloten ook nieuwelingen Laurens De Bock, George Thomas en Mick van Buren aan. Tot genoegen van trainer Alan Pardew. De vier huurlingen kwamen op zijn voorspraak. Voor de hele groep had Pardew een belangrijke boodschap.

Volledig scherm
Alan Pardew tijdens de training op de Aftrap in het Zuiderpark. © Angelo Blankespoor

,,Deze spelers zijn niet gekomen om jullie te vervangen, maar om voor concurrentie te zorgen. Daar moet op gereageerd worden. Spelers moeten niets voor niets lief nemen”, maakte de Engelsman duidelijk.

Quote

Ik ben een ervaren manager en zag dat het team hulp nodig had.

Alan Pardew

Voor de winterstop bekeek hij met assistent Chris Powell meerdere wedstrijden van ADO. Ze zagen een team zonder vertrouwen, zeker vlak voor kerst tegen Ajax (6-1). ,,Ik ben een ervaren manager en zag dat het team hulp nodig had. Danny Bakker stond centraal achterin en deed wat hij kon, maar is een middenvelder. Het was overduidelijk dat er wat nodig is.”

Maar al die nieuwe spelers zijn niet de enige impulsen die Pardew hoopt te geven. Zo trainde ADO vandaag onder toeziend oog van directeur Mohammed Hamdi en technisch adviseur Martin Jol voor het eerst weer in het Zuiderpark, op de plek waar vroeger het stadion stond en nu de jeugd is gehuisvest.

De selectie traint normaal in het stadion, maar zal onder Pardew ook met enige regelmaat naar het Zuiderpark uitwijken. Pardew denkt dat een andere omgeving kan inspireren en daarnaast ligt er nog een natuurgrasveld. Daarop wil hij zijn spelers inhoud laten kweken voor het tweede deel van de competitie, waarin het flink vernieuwde ADO wat recht zal moeten zetten om niet te degraderen.

Volledig scherm
De ADO-nieuwelingen Sam Stubbs (26) en Mick van Buren. © Angelo Blankespoor