Volledig scherm
Alex Pastoor © ProShots

Pastoor ontslagen door Sparta

Alex Pastoor is ontslagen als trainer van Sparta. De beslissing om afscheid te nemen van de oefenmeester viel nadat zijn ploeg ongenadig hard werd afgestraft door stadgenoot Feyenoord (0-7).

In een bericht laat Sparta weten dat 'het veel te danken heeft aan Alex Pastoor met het behalen van het kampioenschap in de Jupiler League en vorig jaar de nipte handhaving in de Eredivisie.'

Pastoor kreeg het dit seizoen bij Sparta niet op de rails. De ploeg won slechts twee duels en staat op doelsaldo laatste in de eredivisie, maar heeft één wedstrijd minder gespeeld dan Roda JC. Sparta geeft te kennen dat het niet de verwachting heeft dat Pastoor de boel nog op de rit zou krijgen.

Er was al langer veel kritiek op Pastoor. Niet alleen vanwege de beroerde resultaten, ook over de wijze waarop hij zich manifesteert. Hoe genadeloos hij loyale clubmensen als Mart Dijkstra en teammanager Jaap Sneep naar de achterdeur dirigeerde bijvoorbeeld. Over zijn wil is wet-gedrag binnen de organisatie. En over die vermaledijde besloten trainingen, waarvan je je kunt afvragen waar toe ze dienen als je vrijwel elke week verliest. Soms ook door toedoen van Pastoor, zoals afgelopen donderdag, toen hij in de slotfase voor een zelfmoord-tactiek koos tegen Heracles (3-2 verlies).

In de laatste speelronde voor de winterstop wacht het duel met FC Groningen. Hoofd jeugdopleidingen, Dolf Roks, zal dan op de bank zitten.