Volledig scherm
De Amsterdammer Diego Biseswar namens PAOK in duel met PEC-middenvelder Clint Leemans. © BSR Agency

PEC houdt Griekse kampioen in bedwang, Vitesse onderuit tegen Lech Poznan

VoorbereidingDe voorbereiding op het aankomende eredivisieseizoen van Vitesse loopt nog niet gesmeerd. Vanmiddag gingen de Arnhemmer onderuit tegen het Poolse Lech Poznan (2-0). PEC Zwolle maakte meer indruk. De ploeg van John Stegeman sleepte in de slotfase een gelijkspel uit het vuur tegen de Griekse kampioen PAOK Saloniki (2-2).

Heel lekker zal Michael Zetterer (23) vannacht waarschijnlijk niet slapen. De Duitse keeper van PEC Zwolle maakte in de beginfase van zijn tweede optreden in de voorbereiding geen beste indruk. Bij de 0-1 en 0-2 leverde hij de bal zomaar in bij een PAOK-speler. Met gevolgen: na een halfuur voetballen kijkt PEC Zwolle tegen een ruime achterstand aan. Beide keren is Karol Swiderski de afmaker.

De oefenwedstrijd tegen PAOK is de tweede serieuze test in vijf dagen tijd. Langzaamaan werkt trainer John Stegeman toe naar zijn vast elf. Achterin is dat lastig, omdat Etiënne Reijnen (enkel) en Bram van Polen (schouder) ontbreken in Nieuwleusen, op het veld van zondagclub USV. Daarom staat Gustavo Hamer rechtsback en vormen Marc-Olivier Doué en Rick Dekker het centrum. Na een moeizame start houden zij zich verdienstelijk staande.

Hamer, van origine een middenvelder, valt na 37 minuten op met een puntgave voorzet op nieuwkomer Dennis Johnsen, die PEC nog voor rust terug in de wedstrijd kopt (1-2). Na rust komt PEC Zwolle, tegen tien nieuwe Griekse tegenstanders, veel minder in de problemen. Daar komt bij dat Lazaros Lamprou een rode kaart incasseert wegens heftige reacties bij de scheidsrechter na een overtreding.

De ploeg van Stegeman sleept er in de slotfase nog verdiend een gelijkspel uit, als Lennart Thy vanaf elf meter voor 2-2 zorgt. PEC kan zelfs met een overwinning terugkeren naar het hotel in Epe, waar de club deze week op trainingskamp is. Maar Zian Flemming, vorige week in Hattem nog vijfmaal trefzeker, mist de opgelegde kans op 3-2. (Jurriën Schuiringa)

PEC Zwolle - PAOK Saloniki 2-2 (1-2). 
1. Karol Swiderski 0-1, 30. Swiderski 0-2, 37. Dennis Johnsen 1-2, 82. Lennart Thy 2-2 (strafschop).

Vitesse kansloos tegen Lech Poznan

De Arnhemmers hebben het derde duel op het trainingskamp in Polen verloren. De Arnhemse eredivisionist was kansloos tegen Lech Poznan. Voor rust besliste de Poolse topclub de wedstrijd al: 2-0. Vitesse verloor op het trainingskamp eerder van FC Midtjylland (4-3) en speelde gelijk tegen Korona Kielce (1-1). Tot dusver was het voetbal van de eredivisionist niet imponerend.

Tegen Lech Poznan kon Vitesse-coach Leonid Sloetski niet beschikken over Tim Matavz (buikspierblessure) en Thomas Buitink (rug). Hilary Gong en Charly Musonda waren sowieso niet inzetbaar. Zij revalideren nog van zware knieblessure.

Volledig scherm
Bryan Linssen wint het duel van Karlo Muhar van Lech Poznan. © Paul Meima

De Poolse topclub was vanaf de start beter. Poznan combineerde makkelijk, was behendiger aan de bal en kwam ook achterin niet in de problemen. Bij Vitesse viel na 25 minuten ook nog eens Oussama Darfalou weg. De Algerijn had last van zijn lies. Na een half uur zorgde Filip Marchwinski voor de openingstreffer. Navarone Foor vroeg nadrukkelijk om de bal, maar werd opzij gezet door de Pool op het moment dat doelman Jeroen Houwen de bal inspeelde. Marchwinski rondde daarna eenvoudig af: 1-0.

Voor rust scoorde Lech Poznan ook een tweede keer. Djordje Crnomarkovic kopte uit een hoekschop krachtig in. Bij Vitesse was de organisatie zoek: 2-0. Vitesse ontsnapte daarna ook nog met een schot op de lat. Na de pauze zette Poznan een nieuw elftal neer. Sloetski wisselde gaandeweg het duel meer. Verder dan een gevaarlijk schot van Jay-Roy Grot kwam de Arnhemse equipe niet. De bal ging naast. In de slotfase ontsnapte Vitesse nog aan een treffer van Poznan. Houwen redde op twee inzetten van dichtbij. (Lex Lammers)

Lech Poznan-Vitesse 2-0 (2-0)
31. Marchwinski 1-0, 38. Crnomarkovic 2-0

Overige oefenwedstrijden vandaag:
v.v. Serooskerke – ADO Den Haag 0-5
SDC Putten – RKC Waalwijk 0-8