PEC - Utrecht
Volledig scherm
PEC - Utrecht © BSR/Soccrates
4
EINDE
3
  • Vito van Crooy 25'
  • Thomas Lam 80'
  • Mike van Duinen 90' 90'+3'
  • Simon Gustafson 7'
  • Timo Letschert 59'
  • Jean-Christophe Bahebeck 75'

PEC na knotsgekke slotfase voorbij FC Utrecht

FC Utrecht gaf een zeker lijkende overwinning op PEC Zwolle weg. De Domstedelingen bleven met tien man lang op karakter overeind, maar moesten in de slotminuut de vijfde nederlaag op een rij slikken: 3-4.

PEC Zwolle - FC Utrecht was een doldwaze rit in een achtbaan. Veel doelpunten, een bizar scoreverloop en een hectisch slot, en vooral de ingreep van de VAR zorgde voor de nodige emoties aan Utrechtse zijde, met een rode kaart voor Emanuelson en vrije trap die een strafschop werd.

Volledig scherm
© BSR/Soccrates

De Domstedelingen kwamen furieus uit de startblokken, de bal op de lat van Sean Klaiber na negentien seconden illustreerde dat. De rechtsback stoomde op na een puike steekbal van Riechedly Bazoer en loste een kiezelhard schot los op het aluminium.

Het schot van Klaiber bleek een voorbode op de openingstreffer van FC Utrecht. PEC Zwolle bood middenvelder Simon Gustafson alle ruimte en de Zweed haalde fenomenaal uit met zijn linker: 0-1.

PEC nam daarop het initiatief en kreeg grip op het Utrechtse middenveld. Younes Namli kreeg een vrije doortocht en bespaarde Utrecht de gelijkmaker door nog op de lat te mikken, luttele minuten later was het wel raak. Van Crooij liep weg uit de rug van de tukkende linksback Nicolas Gavory en kopte de voorzet van Namli feilloos binnen, in de verre hoek: 1-1.

Volledig scherm
© BSR/Soccrates

FC Utrecht was in de eerste helft de tandeloze tijger, maar juist aan het begin van de tweede helft sprongen de Domstedelingen effectief om met hun kansen. Van de Streek leek te scoren na een strakke voorzet vanaf rechts van Bazoer, maar doelman Mickey van der Harte tikte ‘m met zijn vingertoppen over de lat.

Uit de daaropvolgende hoekschop kwam FC Utrecht op 1-2. Verdediger Timo Letschert kroop voor zijn directe tegenstander en kopte de voorzet van Emanuelson feilloos tegen de touwen: 1-2.

FC Utrecht had de controle, totdat de VAR Kuipers naar de kant riep om een tackle van Urby Emanuelson op Thomas Lam te bekijken. Natuurlijk was Emanuelson te laat en raakte hij Lam hard op de enkel, maar de inzet van de middenvelder was eerder ongelukkig dan bewust. Toch toonde Kuipers hem de rode kaart.

Ondanks de numerieke minderheid bouwde FC Utrecht de voorsprong verder uit. Jean-Chrisopthe Bahebeck nam een lange bal vanuit het middenveld subliem aan met zijn rechter, en werkte ook keurig af met hetzelfde been: 1-3.

PEC Zwolle had direct een antwoord paraat via Lam, die op Messiaanse wijze scoorde met een mooie voetbeweging, en een meeslepende slotfase was geboren. De emoties kwamen tot een eruptie toen de VAR een vrije trap aan PEC transformeerde in een strafschop. Een discutabele beslissing, want het leek erop dat de overtreding buiten het zestienmetergebied werd gemaakt. Het buitenkansje werd door Van Duinen verzilverd: 3-3.

In de 95ste minuut pakte PEC alsnog de zege. Van Duinen faalde niet een-op-een met Jensen: 3-4. De vijfde nederlaag op een rij voor FC Utrecht en PEC Zwolle blijft onder Jaap Stam ongeslagen. Voor FC Utrecht werd het na de wedstrijd nog erger, want Riechedly Bazoer kreeg in de catacomben van het MAC3Park-stadion nog de rode kaart voorgehouden. ,,Die jongen is natuurlijk teleurgesteld en gaf de vierde man een licht duwtje”, reageerde trainer Dick Advocaat op het gebeuren. ,,Je moet als vierde scheidsrechter die teleurstelling gewoon begrijpen en zeggen van: ‘niet meer doen de volgende keer’. Maar die man heeft natuurlijk een hele belangrijke taak”, aldus een cynische Advocaat.