Volledig scherm
© anp

'Pellè is absoluut een meerwaarde voor Feyenoord'

Hij is geen wereldspits en hij zal er dit seizoen ook zeker geen 30 maken. Trainer Ronald Koeman is de eerste om dat te erkennen. Hij vindt 15 goals ook wel goed.

'Graziano Pellè is absoluut een meerwaarde voor Feyenoord. Het samenspel met zijn nieuwe ploeggenoten heeft nog tijd nodig. Maar het gaat zeker goedkomen met hem. Hij is fit, groot en sterk. Ik ben zeer positief over zijn inbreng', liet de oud-international gisteravond na de vlakke thuiszege tegen PEC Zwolle (2-0) weten.

Volledig scherm
Graziano Pellè. © ANP Pro Shots
Volledig scherm
Ronald Koeman. © EPA
Volledig scherm
© anp

Pellè maakte in de volle Kuip inderdaad een prima indruk als nieuwe 'targetman'. De 27-jarige huurling van Parma was centraal voorin voortdurend aanspeelbaar, behield het overzicht, speelde zijn ploeggenoten zowel door de lucht als over de grond technisch bekwaam aan en kwam ook een paar keer in scoringspositie. De voormalige AZ-spits kon zijn geslaagde debuut echter niet opfleuren met een treffer, al claimde hij nog wel even het eigen doelpunt dat Joost Broerse kort na de rust maakte. 'Ach, dat is een spits eigen', glimlachte Pellè na afloop.

De rentree van de modebewuste Italiaan in de eredivisie is op een nogal wonderlijke wijze tot stand gekomen. Een zoon van Koeman fungeerde min of meer als tipgever. 'Ja, een vriendje van hem kwam op vakantie Pellè tegen', beaamde de oud-international. 'Graziano sprak daarbij enthousiast over het Nederlandse voetbal en over mij. Via dat vriendje en mijn zoon kreeg ik dat te horen. Zo is het balletje gaan rollen, al gaat het natuurlijk te ver om te zeggen dat we Pellè aan dat verhaal te danken hebben. We waren zelf ook druk bezig met het inventariseren van de spitsenmarkt. Maar ik ben nu blij dat hij er is.'

Koeman werkte eerder een halfjaar bij AZ met Pellè. In dat korte tijdbestek (2009) ontstond wederzijds waardering en respect. 'Ik mag hem als mens en als trainer', liet de opvolger van topschutter John Guidetti weten. 'Hij heeft daarin ook een goede balans gevonden. Hij is een strenge coach, maar ook een goede vent. Voor de wedstrijd tegen PEC heeft hij eigenlijk niks tegen mij gezegd. Ik voel het vertrouwen dat hij in mij heeft. Ik speel daarom ook voor hem. Het feit dat hij me na onze gezamenlijke AZ-tijd toch weer wilde hebben bij Feyenoord, zegt mij genoeg. Dat geeft me veel energie.'