Volledig scherm
Simon Gustafson in duel met Lerin Duarte. © BSR Agency

Penalty’s in de play-offs? Dan toch nog ABBA

Mocht FC Utrecht-Heracles Almelo of Vitesse-FC Groningen vanavond op een beslissende strafschoppenserie uitdraaien, dan wordt die genomen volgens het ABBA-principe. 

In dat systeem neemt eerst ploeg A een penalty, waarna ploeg B twee keer aan de beurt is, gevolgd door twee pingels van ploeg A – enzovoort.

Eerder dit jaar besloot de KNVB in navolging van de FIFA nog om de ABBA-formule al na een jaar weer af te schaffen, omdat die te verwarrend bleek voor spelers en fans. Penalty’s gaan dus weer ‘ouderwets’ om en om genomen worden. Maar die wijziging in het reglement gaat pas komend seizoen in.

Ook in de play-offs om promotie/degratie wordt woensdag de ABBA-volgorde dus nog gebruikt, als bij FC Den Bosch-Go Ahead Eagles, Sparta-TOP Oss, Excelsior-RKC of De Graafschap-Cambuur na 120 minuten nog geen beslissing is gevallen. TOP en De Graafschap deden eerder dit seizoen al ervaring op met de ABBA-penalty’s. De ploeg uit Oss versloeg in de eerste ronde van het bekertoernooi Rijnsburgse Boys vanaf de strafschopstip, terwijl de Achterhoekers in diezelfde bekerfase de pingels beter namen dan VVSB.

ABBA wordt nog een laatste keer gebruikt omdat spelregels niet tijdens een lopend seizoen veranderd kunnen worden. En omdat op voorhand is afgesproken dat de proef met de nieuwe penaltyvolgorde een jaar zou duren, zei scheidsrechterbaas Dick van Egmond eerder al tegen deze krant. Van Egmond: ,,De ABBA-regel zou eerlijker zijn, zo bleek uit onderzoek. Maar het heeft niet het voordeel opgeleverd dat verwacht was. Het bleek te verwarrend voor toeschouwers en deelnemers.’’