Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Pepijn Lijnders: Gevallen held van de zolderkamers

ColumnColumnist Sjoerd Mossou moet constateren dat NEC-trainer Pepijn Lijnders nog niet de baanbreker is die hij leek te worden. 'Wie zich geen raad weet in wat we ordinair ‘de kleedkamer’ noemen, zal verzuipen.' 

Quote

‘Hij is briljant’, zei Jürgen Klopp over Lijnders, letterlijk

Toen Pepijn Lijnders in de winterstop werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer, stond NEC bovenaan. Vier maanden later eindig­de het als derde in Jupiler League, donderdag verloor het kansloos met 4-0 van FC Emmen in de play-offs.

De kans dat NEC alsnog promoveert, is erg klein. Het is bonje in de selectie. Het voetbal is werkelijk dramatisch.

Wat interesseert mij dat, zult u denken. Welnu: de benoeming van Pepijn Lijnders was in januari misschien wel de meest revolutionaire Nederlandse trainersaanstelling van deze eeuw.

Niet alleen was de nieuwe Pep slechts 34 jaar, hij heeft nooit op profniveau gevoetbald, en kende een carrièreverloop dat nogal afwijkt van andere Nederlandse proftrainers. Lijnders is niet alleen de held van het groeiende leger zolderkamervoetbalwetenschappers, hij was dat ook van Jürgen Klopp.

Toen Lijnders op 2 januari tekende in Nijmegen, verscheen er een lyrisch bericht op de website van Liverpool, waar hij tot dat moment assistent was. Klopp kwam superlatieven tekort om het genie Lijnders te duiden. ,,Hij is briljant’’, zei Klopp, letterlijk.